Dačić pozvao strane diplomate da podrže organizovanje svetske izložbe EXPO 2027 u Beogradu

'Duboko smo uvereni da Srbija može da ponudi zdrav ambijent i idealne uslove za organizaciju jedne ovakve manifestacije', poručio šef srpske diplomatije

07.03.2023. 16:34
  • Podeli:
Ivica Dačić_strane diplomate_EXPO 2027_Foto Tanjug Vladimir Šporčić (1)-640758df94c18.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić organizovao je prijem za diplomatski kor čije je predstavnike pozvao da podrže Beograd da bude organizator specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027.

"U junu zaseda međunarodni biro za izložbe u Parizu, glasajte za nas, jer bez toga neće biti izložbe EXPO u Beogradu. Ja ću pozvati svakog vašeg ministra spoljnih poslova, ali molimo i vas da budete promoteri da Beograd ima dobru šansu da bude organizator", rekao je Dačić na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić je objasnio da Srbija svojom kandidaturom za organizovanje specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027. u Beogradu, kroz temu igre i sporta želi da promoviše duh saradnje, sportskog i fer nadmetanja i podstakne i sebe i druge da svet vide možda na jedan drugačiji način.

"Duboko smo uvereni da Srbija može da ponudi zdrav ambijent i idealne uslove za organizaciju jedne ovakve manifestacije i kao što i sami znate, to već godinu dana nastojimo da predočimo svim članicama Međunarodnog biroa za izložbe", istakao je Dačić.

Kako je rekao, Srbija je prva počela pripreme kandidature i same lokacije izložbe, dodajući da je Vlada Srbije i celokupna država pokazala čvrstu rešenost da projekat uspe.

"Imajući u vidu da region jugoistočne Evrope poslednjih 30 godina nije bio domaćin ovakve manifestacije, naš cilj je da ova izložba bude posvećena i njegovoj promociji, u ekonomskom, kulturnom, i svakom drugom smislu", rekao je Dačić.

On je naveo da će Beograd nastojati da posebnu pažnju posveti i onim zemljama i regionima koji nemaju takmaca u ovom nadmetanju, a tu, kaže, pre svega misli na zemlje u razvoju i najmanje razvijene zemlje, za koje je predviđen poseban koncept i program za saradnju i učešće.

"Ukoliko budemo izabrani za domaćina ove prestižne manifestacije, možete biti sigurni da ste svi dobrodošli i da će se Srbija pokazati kao sjajan domaćin, što smo dokazali i mnogo puta u proteklim godinama, organizujući brojne međunarodne događaje i skupove", poručio je ministar.

U tom smislu, kako je rekao, nada se da će zemlje članice Međunarodnog biroa za izložbe prepoznati kosmopolitski duh moderne Srbije i našeg glavnog grada i ukazati podršku.

"Izuzetno poštujemo ostale kandidate sa kojima imamo veoma dobre i prijateljske odnose, a što je, istovremeno, u skladu sa našim nastojanjima da negujemo prijateljstva sa državama iz svih delova sveta", naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da je današnji prijem organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo finansija.

"Mi očekujemo od vas pojedinačno da budete dobri promoteri ove naše akcije zato što ste vi svedoci šta sve Srbija može, koliko je Srbija gostoprimljiva i koliko će to zaista biti uspešan, lep i koristan događaj, ne samo za Srbiju nego i za sve zemlje u čitavom regionu, pa i za kredibilitet i ugled našeg regiona u celini", poručio je Dačić diplomata.

Na izborima, koji će se održati tokom zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izlozzbe 20. i 21. juna ove godine u Parizu, biće izabran organizator Specijalizovane svetske izlozbe EXPO 2027.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()