Dobre vesti za potrošače: Ekonomski stručnjaci očekuju globalni pad inflacije u 2024. godini

Medijalna globalna stopa inflacije će prema očekivanju stručnjaka iznositi pet odsto, sa tendencijama daljeg smanjenja

05.01.2024. 14:52
  • Podeli:
ekonomija, procenti pixabay-642fd8e15ea85.webp Foto: Pixabay

Eksperti očekuju da će se globalni pad inflacije nastaviti i u 2024. godini, zaključak je danas objavljenog zajedničkog istraživanja Instituta IFO iz Minhena i Instituta za švajcarsku ekonomsku politiku za četvrti kvartal 2023. godine.

Medijalna globalna stopa inflacije će u 2024. godini prema očekivanju stručnjaka iznositi pet odsto da bi u 2025. godini pala na 4,4 odsto, a u 2027. godini na 3,6 odsto, objavljeno je na veb stranici IFO.

Gledano po regionima, istraživači očekuju da će najnižu stopu inflacije u 2024. godini imati Zapadna Evropa - 3,1 odsto, slede Srednja i Severna Amerika i Severna Evropa sa rasponom inflacije između 3,2 i 3,8 odsto.

Najviša stopa inflacije se ove godine očekuje u Severnoj Africi - 45 odsto i Južnoj Americi - 29 odsto.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()