EBRD prošle godine uložio u Srbiju 850 miliona evra

Energetski sektor je bio i ostao u fokusu startegije EBRD-a za Srbiju

25.02.2024. 15:43
  • Podeli:
EBRD_Logo_Reuters.jpg Foto: Reuters

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Mateo Kolanđeli izjavio je danas da su prošle godine uložili gotovo 850 miliona evra u Srbiju, što je za 30 odsto više u odnosu na 2022. godinu, kao i da je Srbija za EBRD prioritetna zemlja, koja se prošle godine našla među njihovih pet najvećih tržišta.

Kolanđeli je, za dnevni list Politika, istakao da su zadovoljni sve većim prisustvom i poslovanjem na srpskom tržištu, kao i da će njihovi ključni prioriteti biti ubrzanje prelaska na zelenu energiju, posebno kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, jačanje konkurentnosti privatnog sektora, kao i finansiranje ekološke infrastrukture i projekata regionalnog povezivanja.

Kako je naveo, energetski sektor je bio i ostao u fokusu startegije EBRD-a za Srbiju.

"Energetski sektor nam je prošle godine bio u središtu pažnje, prvenstveno kroz zajam za likvidnost od 300 miliona evra za pomoć EPS-u tokom energetske krize izazvane prošle zime ratom u Ukrajini. Uporedo s tim zajmom, zajedno s vlastima u Srbiji partnerski smo učestvovali u važnim reformama u ovom sektoru, uključujući postavljanje realističnih ciljeva u pogledu dekarbonizacije i pokretanje podsticajnog trogodišnjeg plana za aukciju vetroelektrana i solarnih kapaciteta od 1.300 megavata", rekao je Kolanđeli i dodao da sada rade na finansiranju nove vetroelektrane, snage od 94 megavata.

"Kada je reč o EPS-u, stavili smo na raspolaganje značajan paket tehničke pomoći za podršku standardima upravljanja. Takođe, finansiraćemo nadogradnju hidroelektrana i nadamo se da ćemo uskoro potpisati novi zajam od 67 miliona evra za Vlasinske hidroelektrane", kazao je Kolanđeli.

Kolanđeli je dodao da je zadovoljan, jer je Srbija posvećena postepenom ukidanju uglja, kao i da su oni spremni da nas podrže na tom putu.

Na pitanje koji su konkretni projekti pokrenuti u oblasti zelene tranzicije, Kolanđeli navodi da su u velikoj meri uključeni u energetsku efikasnost zgrada preko opsežnih programa koji su u pripremi za javne zgrade i stambene blokove.

"Uskoro ćemo potpisati finansiranje u iznosu od 30 miliona evra za uvođenje obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja u deset opština. U oblasti infrastrukture finansiramo veliki nacionalni program izgradnje modernog sistema upravljanja čvrstim otpadom. Kada je reč o domenu transporta, brojnim investicijama podržavamo ubrzanje prelaska s drumskog saobraćaja na železnički, uključujući 550 miliona evra za brzu prugu Beograd - Niš. U privatnom sektoru, malim i srednjim preduzećima stavljamo na raspolaganje sredstva i usluge savetovanja kako bismo im pomogli u postizanju ekoloških standarda neophodnih za integraciju u evropske lance vrednosti", objasnio je Kolanđeli.

Na pitanje da li će EBRD finansirati izgradnju autoputa Niš - Priština -Tirana, Kolanđeli kaže da ulažu u izgradnju prve deonice Niš - Pločnik.

"Početna deonica od 5,5 kilometara već je završena i sada je otvorena za saobraćaj. Tendere za ostale deonice ovog puta očekujemo tokom 2024. i 2025. godine", rekao je Kolanđeli.

Kada je u pitanju saradnja između naše zemlje i EBRD-a duga dve decenije, Kolanđeli kaže da su oni vodeći investitor u Srbiji s gotovo devet milijardi evra, koje su uložili kroz 348 projekata.

Na pitanje kakva je njegova ekonomska procena za Srbiju, Kolnađeli kaže da očekuje da će ekonomski rast u Srbiji dostići 3,5 odsto u ovoj godini.

"Kratkoročno gledano, negativni rizici bi mogli da proizađu iz usporavanja ekonomskih aktivnosti na izvoznim tržištima evrozone, stalne inflacije koja nastavlja da nagriza raspoloživi dohodak, kao i manja dostupnost kredita. Po našem mišljenju, srednjoročni izgledi ostaju čvrsti, budući podržani makroekonomskom stabilnošću, kao i snažnim uplivom javnih i stranih ulaganja", zaključio je Kolanđeli.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()