Ekonomski odnosi Srbija – Grčka: Sledi energetsko i infrastrukturno povezivanje

Luka Pirej i Solun su Srbiji značajni zbog kargo saobraćaja, jer je pristup robi pomorskim putem jeftiniji

28.03.2023. 13:32
  • Podeli:
Gas_interkonektor Bugarska Grcka_gasovod_plin_plinovod_Foto Reuters-1664614730111.webp Foto: Reuters

Posle teškog perioda pandemije, Srbija očekuje da privuče mnogo investitora iz Grčke, kao i da srpski privrednici više ulažu u toj zemlji, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu, rekao da su razgovarali i o energetskom povezivanju u narednim godinama i da je Srbija pokazala zainteresovanost za kupovinu određenih količina tečnog gasa u Aleksandropolisu.

On je rekao da je sa predsednicom Grčke razgovarao i o infrastrukturnom povezivanju dve zemlje i da ju je upoznao sa onim šta se gradi kroz Srbiju.

"Završićemo brzu prugu do mađarske granice za manje od dve godine, a počinjemo da radimo brzu prugu i do Niša i kasnije do Severne Makedonije. Za nas je veoma važan koridor Budimpešta-Beograd-Skoplje-Solun-Pirej-Atina", naveo je Vučić.

On je istakao da su luka Pirej i Solun značajni i zbog kargo saobraćaja, jer je prisup robi pomorskim putem jeftiniji.

Zbog povezivanja dva naroda važan i putnički saobraćaj, koji bi to olakšao, rekao da je Vučić. On je naveo da je predsednicu Grčke upoznao i sa tim da je Srbija privukla više od 62 odsto ukupnih direktnih  stranih investicija na Zapadnom Balkanu i da veruje da će taj trend da se nastavi. On je dodao da su finansije Srbije uređene i da nema strukturalnih problema.

"Da nemamo političke sukobe sa Prištinom i da nije sukoba u Ukrajini, imali bi investicioni rejting kreditni, sada smo jednu stepenicu ispod, ali smo taj rejting u prethodnih osam godina podigli za četiri stepena, što dovoljno govori o uspesima Srbije u prethodnim godinama", zaključio je Vucić.

Na pitanje novinara kako će se rat u Ukrajini nadalje odraziti na situaciji sa energetikom i kakva bi nam mogla biti sledeća sledeća zima, grčka predsednica Sakelaropulu je odgovorila da je kriza izazvana invazijom na Ukrajinu pokazala da nije dobro kada svi mnogo zavise od samo jednog snabdevača energentima.

"Cilj Grčke je da postane energetsko čvorište Istočnog Mediterana i Zapadnog Balkana. Ova zima je prilično dobro prošla, ali mi nikad ne znamo do kada će rat trajati i moramo biti spremni, jer je život inače pun nepredvidivih situacija", zaključila je ona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()