Ekononomisti nemaju lepe prognoze: Pogoršava se ekonomska situacija u Nemačkoj i evrozoni

Ključni razlog za to je očekivanje da će kratkoročne kamatne stope nastaviti da rastu kako u evrozoni, tako i u SAD

11.07.2023. 11:49
  • Podeli:
euri_ilustracija_PIXABAY-1666950318192.webp Foto: Pixabay

Raspoloženje ekonomskih analitičara u evrozoni je u julu ponovo palo, na -12,2 poena sa junskih -10,0 poena, saopštio je danas nemački Lajbnicov centar za evropska ekonomska istraživanja ZEW sa sedištem u Manhajmu.

Vrednost ovog indeksa je u maju bila -9,4 poena, tako da je moguće govoriti o rastu i produbljavanju pesimizma, navodi se na sajtu ove organizacije.
Analitičari su u julu  mnogo veći pesimisti  povodom ekonomskog razvoja u Nemačkoj, gde je Indeks ZEW dramatično pao sa junskih -8,5  na -14,7 odsto, koliko je zabeleženo u julu. 

Tržišta su očekivala da će ovaj indeks u maju u Nemačkoj pasti  na -10,5 bodova. 

"Stručnjaci za finansijsko tržište očekuju dalje pogoršanje ekonomske situacije u Nemačkoj do kraja godine. Ključni razlog za to je očekivanje da će kratkoročne kamatne stope nastaviti da rastu kako u evrozoni, tako i u SAD", komentarisao je ove rezultate predsednik ZEW-a profesor Ahim Vambah.

Prema njegovim rečima, analitičari smatraju i da su važna izvozna tržišta kao što je Kina relativno slaba.

"Očekivano pogoršanje privrede će verovatno posebno pogoditi industrijske sektore", zaključio je Vambah.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()