Evro krediti biće još skuplji: Evropska centralna banka podigla kamatnu stopu

Referentna kamatna stopa podignuta je na 3,5 odsto

16.03.2023. 15:57
  • Podeli:
evropska centralna banka anadolija-1666875109417.webp Foto: Anadolija

Evropska centralna banka (ECB) donela je danas odluku da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena odnosno na 3,5 odsto.

Povećanja zbog previsoke inflacije

ECB je saopštila da je donela odluku o povećaju tri ključne kamatne stope za 0,50 odsto odluku u skladu sa predviđanjem da će inflacija i dalje biti previsoka, kao i srednjoročnim ciljem povratka inflacije na dva odsto.

Kako je navedeno, Upravni savet ECB prati trenutne tržišne tenzije i spreman je da reaguje po potrebi radi očuvanja stabilnosti cena i finansijske stabilnosti u evrozoni.

Stručnjaci ECB sada prognoziraju da će inflacija u proseku biti 5,3 odsto u 2023, zatim 2,9 odsto u 2024. i 2,1 odsto u 2025. 

Stručnjaci ECB očekuju da će se rast dodatno povećati, na 1,6 odsto, i 2024. i 2025. godine, podržan snažnim tržištem rada, poboljšanjem poverenja i oporavkom realnih prihoda. 

Istovremeno, rast u 2024. i 2025. godini je slabiji od projektovanog u decembru, zbog pooštravanja monetarne politike, navela je ECB.

Uprkos pozivima investitora da se ne podiže kamatna stopa

ECB je podigla ponovo referentnu kamatnu stopu, kako prenosi Rojters, uprkos pozivima investitora da odloži restriktivnu monetarnu politiku bar dok se tržište ne stabilizuje.

ECB podiže stope radi obuzdavanja inflacije najbržim tempom do sada, ali udarac svetskom tržištu koji je prošle nedelje izazvao kolaps Banke Silikonske doline preti da pokvari te planove u poslednjem trenutku.

Takođe, ECB je za 20 zemalja evro-zone podigla stopu na depozite na tri odsto, što je najviši nivo od kraja 2008. godine. ECB je već nekoliko nedelja signalizirala da će ponovo podići stope na sastanku u martu, pošto je inflacija u EU i dalje znatno iznad ciljane.

U februaru su preliminarni podaci ukazivali na ukupnu inflaciju od 8,5 odsto, što je znatno iznad cilja ECB od dva odsto.

Na osnovu povećanja ove tri kamatne stope koje su danas podignute, formira se euribor, što posledično znači da će porasti  kamate kreditima u evrima.

Svaka promena euribora pogađa one građane koji su podigli kredit indeksiran u evrima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()