Fudbal i novčanik: Da li će srpske kafane podići cene pića navijača?

Mlečni proizvodi su od prošle godine poskupeli za više od 40 odsto, i na to smo, čini se, navikli. Najnovija stavka na listi za kupovinu koja će možda da poskupi su alkoholni napici.

Autor: Bojana Petrušijević
18.11.2022. 20:00
  • Podeli:

Najveća pretnja sledi pivopijama jer je cena slada vrtoglavo skočila na tržištu.

Ječmeni slad je poskupeo za 70 odsto. Ako se usudite da pivo popijete na prvenstvu u Kataru i to ne na stadionu jer je zabranjeno, platićete ga između 1.000 i 1.600 dinara. Proizvođači piva u Srbiji još uvek nisu podigli cene, a ugostiteljima taj sport i ne pada na pamet, jer kako kažu, posle korona pauze, hoće da im kafane budu pune.

"Mi se maksimalno trudimo da naše goste ne izneverimo, da naše cene zadržimo, da ih ne povećamo, bez obzira što dobavljači vratolomno podižu cene. Svetsko prvenstvo je u Kataru, a mi kad je bio Final Four cene nismo dirali", kaže Milica Petković, PR kafane "Tri šešira".

"Često nas stranci pitaju da li je biftek pravi, i to zbog cene" - kažu u kafanama. U boemskoj četvrti na cene hrane i pića najčešće nemaju zamerke Rusi koji listom kažu da nemaju zamerke na naše cene.

U centru Beograda šljivovicu možete naći za 180, 290 ili čak 340 dinara, zavisi od lokala i proizvođača. Kajsijevača može da vas košta i 410, a malinovača i 540 dinara. Pivo je jeftinije - malo tonečeno nađe se i za 180, ali vas negde košta i 250. Veliko je od 230 do 330 dinara, ako izuzmemo neka inostrana ili kraft piva.

A čini se da se od druge srpske kuće - kafane ne odustaje tako lako. U Velikoj Britaniji pak, inflacija je povećala troškove poslovanja, a pivari su tražili zamrzavanje dažbina na zlatni napitak. Ako se ne udovolji njihovom zahtevu, porez bi mogao podići cene na najviši nivo ikada. Za sada se takav scenario ne očekuje u Srbiji.

Na cene pića žale se Francuzi, Britanci i svi oni koji su otišli prvenstvo u Katar. Ipak, sudeći po komentarima u beogradskoj boemskoj četvrti, cene se pred praznike neće menjati, a Srbi ni turisti neće zaobilaziti restorane.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()