Hrana u Evropi astronomski skupa: Maslinovo ulje probilo sve rekorde, u stopu ga prati krompir

Krompir je u Nemačkoj poskupeo za 49 odsto

23.01.2024. 07:57
  • Podeli:
krompir - pixabay-654f8756c3a6f.webp Foto: Pixabay

Prosečne cene poljoprivrednih dobara u Evropskoj uniji su u 2023. porasle za dva odsto međugodišnje, sporijim tempom nego u prethodnom periodu, saopštio je danas Evrostat dodavši da su istovremeno zabeleženi veliki kontrasti u kretanju cena proizvoda.

Maslinovo ulje je poskupelo za čak 54 odsto, krompir za 23 odsto, jaja za 20 odsto, dok je značajan pad cena od 26 odsto zabeležen u kategoriji žitarica, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Cena krompira je zbog prošlogodišnje suše porasla u 24 zemalja Evropske unije, najbrže u Nemačkoj, za 49 odsto, Slovačkoj 48 odsto i Hrvatskoj 44 odsto.

Pad cena krompira je registrovan samo u Belgiji, za 18 odsto, na Kipru 14 odsto i u Austriji, za četiri odsto. 

Prosečna cena đubriva i sredstava za poboljšanje kvaliteta zemljišta je u 2023. godini pala za 23 odsto, cene maziva koje se koriste u poljoprivredi za 12 odsto, dok je prosečna cena sredstava za zaštitu bilja i pesticida porasla za devet odsto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()