Humanost i profit: Ako uplaćujete humanitarnu pomoć banka vam ipak može naplatiti proviziju

Kako je to moguće objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

14.02.2023. 17:10
  • Podeli:
Novac_novčići_keš_ulaganje_kamata_bankarstvo_Foto Pixabay-63c011805efe6.webp Foto: Pixabay

Slovenački košarkaš Klemen Preperlič je donirao novac Turskoj kako humanitarnu pomoć, a neugodno se iznenadio kada je shvatio da mu je banka za to naplatila proviziju od 50 evra.

Pitanje naplaćivanja provizije banaka u slučaju humanitarnih uplata pokretalo se nekoliko puta do sada, a profesor Ekonomskog fakulteta Veroljub Dugalić kaže da banke, zapravo, imaju formalno pravnu mogućnost da naplate proviziju čak i kad su u pitanju humanitarne svrhe.

On je rekao da zakon ne prepoznaje naplatu provizija, odnosno nenaplatu, kada su u pitanju humanitarne svrhe. 

Prema njegovim rečima Narodna banka ima način da reši taj problem tako što će sugerisati drugim bankama da ne naplaćuju tu vrstu usluge. 

 "Visina provizije zavisi od same banke, kao i kamatne stope, troškovi obrade kredita, i ostale usluge", rekao je Dugalić.

Govoreći konkretno i Siriji i uplati pomoći za tu zemlju, on navodi da Sirija ima velike unutrašnje probleme.

"Tamo su ostaci velikih terorističkih grupa. Sirija je veoma nesigurno područije, samim tim poslovanje sa njom nosi veliki rizik, vrlo je neizvesno šta će biti sa novcem koji se uplati Siriji", rekao je Dugalić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()