Idu li cene gore ili na dole: Ima li šta jeftinije u prodavnicama ili nam se samo čini?

Da li su cene u maloprodaji počele da padaju?

Autor: Kristina Koturanović
26.05.2023. 20:26
  • Podeli:

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović objavio je pre neki dan da smo pobedili inflaciju i da su cene u prodavnicama već počele da padaju. 

"Iza nas su teške nedelje, možda i najteže u ovom veku. Ali i pod tim okolnostima država mora da radi svoj posao i ne sme da stane. Predhodnih godinu dana bijemo ljutu bitku sa visokom inflacijom uvezenom sa istoka Evrope. Danas slobodno mogu da kažem da smo u toj borbi pobedili. Trend rasta cena se zaustavio i cene polako počinju da padaju, a to ćete najbolje videti na velikom broju akcija u vašim supermarketima. Uskoro će taj trend ostati trajan", izjavio je Momirović.

Šta o tome kažu građani, šta kažu stručnjaci, a šta Narodna banka Srbije? Da li su cene u maloprodaji počele da padaju?

"Nažalost, ne. U ovom trenutku još uvek je rano govoriti da je došlo do pada cena inflacije - imajući u vidu da zvanični podaci NBS Srbije govore da je inflacija i dalje prisutna. U odnosu na prethodni mesec mart, cene su povecane u maloprodaji za nekih 0,7 posto, dok je u odnosu na prethodnu godinu - ukupna inflacija povecana za 15,1 posto. Nažalost posmatrano po grupama proizvoda - pad je zabeležen u okviru samo jedne grupe proizvoda i usluga posmatrano prema nameni potrošnje, a to je - stanovanje i energenti", rekao je za UNU Duško Bodroža iz Beogradske bankarske akademije. 

Poslednjih meseci se stabilizuju, kako cene berzanske robe energenata, tako i globalni lanci snabdevanja. To nam sve govori da inflatorni pritisci u narednom periodu mogu da usporavaju i oni usporavaju prema zvaničnim podacima, ali nije realno da će inflacija da pada tako brzo kao što je  rasla, mišljenje je stručnjaka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()