Inflacija dostigla 15 odsto: Koje su mere za očuvanje finansijskog sistema?

Povećanje referentnih kamatnih stopa nije jedini mehanizam koji može da se primeni...

17.11.2022. 16:19
  • Podeli:
inflacija-goran-kovacic-pixsell.jpg Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Zvanična statistika kaže da je za namirnice u oktobru bilo potrebno izdvojiti za četvrtinu više novca nego u istom mesecu prošle godine.

Stopa inflacije dostigla je 15 odsto i to je više od procena Narodne banke Srbije.

Milan Trajković iz Narodne banke Srbije ističe da je razloga za rast cena mnogo i da je ceo svet suočen s ogromnim rastom troškovnih pritisaka. Tu se, kako kaže, radi o svim privrednim sektorima u celom svetu, a pre svega o energetskoj krizi i značajnom povećanju cene svih energenata.

U razgovoru za RTS, Trajković ukazuje i na ogroman rast cena različitih sirovina i materijala koji se koriste u industriji, poljoprivredi i građevinarstvu.

Konkretne mere

Srbiji su na raspolaganju različiti mehanizmi u borbi protiv inflacije, od kojih se nveć sve i koristi.

Povećanje referentnih kamatnih stopa nije jedini mehanizam koji može da se primeni. Pre svega, i dalje se čuva stabilnost deviznog kursa i finansijskog sistema.

Druga mera je, naglašava, svakako povećanje referentne kamatne stope. Koliko će ona rasti u narednom periodu je isključivo u rukama Izvršnog odbora Narodne banke Srbije s guvernerom na čelu.

"Dakle mi ne možemo da tvrdimo da li će biti povećanja i kolika će biti. Međutim, ono što je ralno očekivati to je da određenih ipak povećanja referentne kamatne stope bude sve dok inflacija ne krene da opada", precizirao je Trajković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()