Inflacija u Nemačkoj najveća još od sredine prošlog veka

U staroj Saveznoj Republici Nemačkoj su stope od 10 i više odsto zabeležene početkom 1950-ih godina.

28.10.2022. 19:20
  • Podeli:
Nemačka rajhstag pixabay.jpg Foto: Pixabay

U Nemačkoj su u oktobru visoke cene energenata i namirnica gurnule stopu inflacije preko praga od 10 odsto. Građani, prema prognozama ekonomista, moraju da se pripreme za još veća poskupljenja.

Potrošačke cene su u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine porasle za 10,4 odsto, saopštio je u petak Savezni zavod za statistiku preliminarne podatke. U septembru je zabeležena inflacija od 10 odsto, što je već bila najviša stopa u poslednjih 70 godina.

Visoka inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, što guši ličnu potrošnju koja je važan element privrednog rasta. Potrošači su u oktobru za energiju morali da izdvoje 43 odsto više nego pre godinu dana. Namirnice su u istom periodu poskupele za 20,3 odsto.

Skorije slabljenje inflacije za sada nije na vidiku i prema projekcijama ekonomskog instituta Ifo građani će i dalje morati da se mire sa znatno višim cenama. Oko 97 odsto trgovaca namirnicama planira da traže više za svoju robu.

"Talas inflacije još se nije slomio. Pre svega visoki troškovi energije još nisu u potpunosti prevaljeni na potrošače," ocenio je stručnjak Ifo Timo Volmershojzer.

I ministar privrede Robert Habek rekao je da će građani i preduzeća tek za neko vreme da osete nedavno smanjenje veleprodajnih cena gasa.

U odnosu na septembar potrošačke cene su u najvećoj evropskoj privredi u oktobru porasle za 0,9 odsto, pokazuju podaci.

Vlada u Berlinu planira da zbog jakog rasta cene energenata, potrošačima i preduzećima pomogne odrbrambenim štitom od 200 milijardi evra. Tim novcem treba da finansira i kočnicu poskupljenja gasa i struje, ali detalji celog plana i dalje nisu razrađeni.

Vlada je za sada donela odluku da jednokratno u decembru preuzme namirenje računa za gas.

Stope inflacije poput sadašnjih nisu zabeležene od ponovnog ujedinjenja Nemačke. U staroj Saveznoj Republici Nemačkoj su stope od 10 i više odsto zabeležene početkom 1950-ih godina, ali je tada u obračunu korišćena drugačija metodologija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()