Kakve su cene ribe na pijacama pred Božićni post? Pastrmka i šaran najtraženiji, detaljan vodič za kupce

Oslić i dalje najpovoljniji

24.11.2025. 11:31
  • Podeli:
riba pijaca profimedia-1011705338-692432fe7f626.webp Foto: Detailfoto, Panther Media Global / Alamy / Profimedia

Božićni post počinje u petak, 28. novembra, a već od Aranđelovdana, koji je bio posni, beleže se velike gužve, najveća potražnja za ribom očekuje se posle 1. decembra

Prodavci kažu da najtraženije vrste ribe imaju sličnu cenu kao minule sezone i da ne očekuju poskupljenja. U pojedinim gradovima kupci su počeli da dolaze ranije nego prethodnih godina, pa se može videti da se riba sve češće uzima u većim količinama, naročito za vikend, kada se prave posne trpeze za celu porodicu.

Najviše se traže pastrmka i šaran, dok i morski brancin, orada, oslić i skuša ostaju nezaobilazni deo mnogih posnih trpeza.

Trenutne cene su šarolike i razlikuju se u ribarnicama i marketima. Činjenica je da su neke vrste jeftinije u marketima, pa tako šaran na pijaci košta oko 600 dinara za kilogram, dok u velikim lancima marketa može da se nađe od 550 do 570 dinara. Što se tiče omiljena pastrmke, nema razlike gde ćete je kupiti jer svuda košta od 700 do 750 dinara, piše Kurir.

Cena sveže ribe u ribarnicama 

  • šaran 600 dinara
  • šnicla šaran 1.400 dinara
  • som 900 dinara
  • štuka 700 dinara
  • kečiga 1.800 dinara
  • pastrmka 700-750 dinara
  • oslić 500 dinara
  • skuša 900-1.500 dinara

Povoljnija opcija za posnu trpezu je popularni oslić, koji u marketima košta već od 460 dinara za kilogram, dok za prženje, u zavisnosti od grada, treba izdvojiti od 250 do 350 dinara. U ribarnicama kažu da mnoge mušterije u poslednje vreme pazare ribu pečenu na roštilju kao zdraviju opciju u jelovniku, ali koja je znatno skuplja i košta od 1.650 do 3.000 dinara, koliko iznosi kilo oslića ili skuše.

Cena sveže ribe u marketima

  • orada 1.350-1.650 dinara
  • brancin 1.400-1.750 dinara
  • šaran 550-570 dinara
  • losos filet od 2.200 dinara
  • oslić od 460 dinara

Među skupljim specijalitetima su i dimljene ribe na bukovini, a cena se kreće od 3.400 do 3.900 dinara. Ovakvi proizvodi su posebno traženi u danima pred velike slave kad domaćice žele da upotpune trpezu nečim kvalitetnijim i dugotrajnijim.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()