Kakvo je to bušenje kraj Babušnice: Firma iz Australije u Srbiji počela da traga za bakrom i srebrom

Za Studenu, licenca je aktivna, dok se za Kopajsku reku još čeka odobrenje

26.09.2024. 22:00
  • Podeli:
rudarenje, kopanje, iskopvanje, mašine, rudarstvo, mašina, rudnik - shutterstock_535876870-66f5badee1c3c.webp Foto: Shutterstock

Iako se u Srbiji, kad god se pomene neko bušenje zemlje, kopanje ili rudarenje, odmah pomisli na litijum - nije to baš jedina sirovina koja se ovde eksploatiše. Naime, Australijski Apolo Minerals Limited pokrenuo je program bušenja na dubini od od 600 metara na lokaciji Studena, u okviru svog Beogradskog projekta bakra u Srbiji, saopštila je kompanija. Cilj je istraživanje značajne anomalije bakra na na ovoj lokaciji u okolini Babušnice.

Takozvani Beogradski projekat je u ruke australijske kompanije dospeo pre godinu dana, kada je Apollo preuzeo firmu Edelweiss Mineral Exploration registrovanu u Srbiji, a u prethodnom vlasništvu švajcarske Edelweiss Grupe.

U okviru projekta su pored Studene i nalazišta bakra, zlata, srebra i antimona Donja Mutnica, Kopajska reka i Lisa, s tim što je Apollo prava na istraživanje Lise i Donje Mutnice pre nedelju dana prodao australijskim kolegama iz firme Bindi Metals.

Iz Apollo Minerals tada su rekli da žele da se fokusiraju na preostala dva projekta i da će sredstva od prodaje iskoristiti za bušenja u Studenoj koja je bogata bakrom, ali i srebrom.

Za Studenu, licenca je aktivna, dok se za Kopajsku reku još čeka odobrenje, piše eKapija.

Inače, ležište Studena, kao i Donja Mutnica i Kopajska reka nalaze se u u okviru metalogene zone Ridanj-Krepoljin u istočnoj Srbiji koja je poznata kao nalazište bakar-porfira svetske klase.

Istorijski testovi površinskih kamenih strugotina, kako navodi Apollo, pokazali su izuzetne vrednosti do 20% bakra i 1.540 ppm (parts per million) srebra, a značajan površinski bakar i anomalizam srebra potvrđen je i nedavnim istraživanjem austalijske kompanije, kada su testovi kamenih strugotina pokazali do 6,5% bakra i 155 ppm srebra.

Generalni direktor kompanije Apollo Minerals Nil Invud je prilikom preuzimanja ovog projekta rekao je da oduševljen što je Apollo obezbedio odličan portfelj evropskog polja za istraživanje bakra u renomiranoj srpskoj Karpato-Balkanskoj metalogenskoj provinciji, koje je do sada bilo malo istraživano.

"Srbija je trenutno drugi po veličini proizvođač bakra u Evropi i uveren sam da u ovde predstoje svetska otkrića bakra u sedimentima", rekao je Invud pre godinu dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()