Kineze zamenili Rusi: Rekordni devizni priliv Srbije od turizma

Ministarstvo turizma ipak očekuje veliki povratak Srbije na kinesko tržište

03.11.2023. 09:21
  • Podeli:
beograd_knez_mihajlova_foto_pixabay-1664261616142.webp Foto: Pixabay

 Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je da je do oktobra 2023. ostvaren rekord po pitanju deviznog priliva od turizma, koji je veći u odnosu na oktobar prošle godine za devet odsto. 

Četvrtinu gostiju u Srbiji čine strani turisti

"Priliv stranih turista iznosi 25 odsto. Priliv domaćih turista je manji iz objektivnih razloga zato što smo dali u ovoj godini manje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, a i zbog toga što su se naši građani oslobodili pandemije i putovali u Grčku ili Tursku", rekao je Memić za Tanjug. 

Dodao je da je bilo za očekivati da će građani Srbije ove godine više putovati na turističke destinacije van zemlje u donosu na prošlu godinu kada je i dalje postojao strah od pandemije kovida 19.

Memić je istakao da je za 250 odsto povećan broj kineskih turista u odnosu na prošlu godinu, a kao glavni razlog naveo je kovid mere za putovanje koje više ne postoje u Kini. 

"Kada uporedimo sa 2019. godinom kada su kineski turisti bili po broju noćenja i po broju dolazaka prvi, mi sad već imamo u 2023. godini, računajući od marta meseca, veći broj noćenja kineskih turista", objasnio je Memić. 

Memić je podsetio da je Kina dala preporuke svojim građanima za putovanje u Srbiju. 

Povratak na kinesko tržište

On je napomenuo da će zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić putovati u Kinu kako bi nastavili razgovore sa kineskim turoperaterima. 

"Zaista mislim da ćemo postići dobre dogovore da oni dođu ovde kod nas i da napravimo zajedno jedan memorandum između njihovih turoperatora i naših turoperatora", rekao je Memić. 

Na pitanje kakve rezultate očekuje do kraja godine po pitanju dolazaka turista, Memić je rekao da misli da će Srbija preći dva miliona turista u ovoj godini.

"Ide nam decembar, Nova godina, otprilike bi trebalo da bude onako na istoj razini negde oko 20 odsto priliva što se tiče stranih turista, moje neka procena je da ćemo ići iznad te brojke", istakao je ministar. 

Memić je objasnio da su ruski turisti prvi po prilivu zbog ukrajinske krize. 

 "Oni ovde borave, plaćaju boravišne takse. Mi imamo taj devizni priliv, uspeli smo da i političkim odlukama privučemo turiste. Računa se ono što je evidentno, to je da oni borave i ostavljaju novac u našoj zemlji", zaključio je Memić. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()