Ko su ljudi koji najviše kupuju stanove u Srbiji: Ističe se jedna starosna grupa

I na svetskom nivou najviše stanova kupuju mladi ljudi

11.08.2023. 14:54
  • Podeli:
nekretnina žena stan shutterstock-64c27d601b02c.webp Foto: Shutterstock

Na tržištu nekretnina počeli su da duvaju neki novi vetrovi.

Mlađi od 30 godina najčešći kupci

Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), beleži se prilično veliki porast udela kupaca stanova mlađih od 30 godina u ukupnom broju kupoprodaja stanova, što bi značilo veliki zaokret na ovom segmentu tržišta.

U prvom polugodištu 2023. godine, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, čak 15,2% svih transakcija stanova bili su mladi kupci, u uzrastu od 18 do 30 godina. Ovaj broj je izuzetno značajan u poređenju sa podacima iz prethodne godine, kada je ova kategorija kupaca predstavljala 13,6 odsto tržišta, a naročito ako uporedimo sa 2019. godine, kada je udeo mladih iznosio skromnih 7,9 odsto.

Očigledno je da se mladi sve više usmeravaju ka ostvarenju svojih stambenih snova.

U regionu Vojvodine, kupci mlađi od 30 godina učestvuju u stambenom tržištu sa udelom od 16,1 odsto, dok je najmanji udeo zabeležen u regionu Šumadije i Zapadne Srbije sa 13,5 odsto. U glavnom gradu Beogradu, gde se stvara puls modernog života, 15,7 odsto mladih se odlučuje za svoj prvi korak na stambenom putovanju.

Globalni trend

Zanimljivo je primetiti da se i starosna struktura kupaca menja. Prosečan kupac stana u Srbiji je postao sve mlađi, sada sa 45 godina u 2023. godini, u poređenju sa 46 godina u 2022. i čak 49 godina 2018. godine. Mladi ljudi, sa svojom energijom i ambicijama, postaju snaga koja oblikuje srpsko stambeno tržište.U istom periodu, analiza starosne raspodele pokazuje da su stanove najčešće kupovali pojedinci između 31 i 45 godina (40 odsto), dok su grupa od 46 do 60 godina i oni preko 60 godina zauzeli 27,7 odsto i 17,1 odsto tržišta. Ovi podaci oslikavaju dinamiku života i raznovrsne potrebe različitih generacija.

Da mladi kupuju stanove trend je koji je trenutno aktivan na globalnom nivou.

Prema izveštaju Nacionalne asocijacije za nekretnine za 2022. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama udeo mladih kupaca iznosio je 20 odsto. U isto vreme Srbija sigurnim koracima sledi ovaj put, pokazavši da mladi imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti ne samo svojih domova, već i društva u celini.

Ovaj dinamičan trend nudi obilje mogućnosti i izazova kako za kupce, tako i za stambeno tržište. Nove generacije donose sa sobom nove preferencije, tehnološku osvešćenost i želju za modernim načinom života, što će sigurno doprineti inovacijama u sektoru nekretnina, saopštili su iz RGZ.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()