Koliko treba da košta vožnja taksijem: Građanima skupo uvek, taksistima prejeftino

Cena goriva u celoj Srbiji je ista, ali ne i cena starta taksi vožnje i tarife.

Autor: Milijana Mićunović
11.11.2022. 20:26
  • Podeli:

Današnji praznik Dan primirja u Velikom ratu za neke znači produženi vikend, a za neke - treća tarifa za taksi vožnju. 

Pojedinim građanima je taksi u Beogradu toliko skup, da imaju osećaj da je ta tarifa svakodnevna.

Međutim, desetak meseci posle poslednjeg povećanja cena usluga ovog javnog prevoza, taksi udruženja zatražila su nove korekcije.

Nekoliko vodećih udruženja Beogradu zvanično je podnelo zahtev za uvećanje prema kom bi start vožnje sa dosadašnjih 220 skočio na 270 dinara.

Prva tarifa bila bi 96, a sat čekanja 1.200 dinara.

"Situacija je sama po sebi takva u zemlji, sve je poskupelo. S jedne strane je opravdana ta potražnja poskupljenja, jer je gorivo dosta poskupelo u odnosu na poslednje podizanja cena. S druge strane, pitanje je da li će se građani voziti sa ovom novom cenom. Mislim da će posao opasti za najmanje 20-30 odsto," kaže za UNU beogradski taksista Goran Filimonović.  

Cena goriva u celoj Srbiji je ista, ali ne i cena starta taksi vožnje i tarife. U Kragujevcu je skoro tri puta manja od Beograda - samo 95 dinara, u Šapcu se kreće od 100 do 120 dinara, dok u Novom Sadu morate da izdvojite 140 dinara za start.

"Nije fer da Novi Sad bude toliko jeftiniji od glavnog grada. Mislim da bi trebalo da se izjednačimo, jer i ovo je veliki grad, ne toliko, ali je veliki. Što se tiče troškova, isti su nam troškovi," objašnjava nam jedan od novosadskih taksista.

"Prečnik je tamo pet kilometara... Beograd je prečnik 30 kilometara. Sada ja vožnju napravim do Železnika i ja se vraćam prazan," objašnjava Filimonović.

A šta na sve to kažu oni koji te usluge treba da plate?

Građani na beogradskim ulicama kažu da razumeju zahteve taksi vozača, ali isto tako kažu i da novo poskupljenje ove usluge retko ko bi izdržao.

Cena im je, kako nam kažu, previsoka da bi je sebi u ovom trenutku priuštili. 

Gradski zvaničnici još se nisu oglasili povodom zahteva taksista. Ako usvoje predlog, primera radi, od Prokopa do Ušća cena vožnje biće skuplja za oko 130 dinara. Pa ko voli, nek izvoli.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()