Koliko zaliha ima Srbija u slučaju svetske krize?

Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija kada bi se sve zatvorilo i stalo ima zalihe svega za više meseci.

21.10.2022. 08:49
  • Podeli:
prodavnica pixabay-1665222966206.webp Foto: Pixabay

Vučić je rekao da je uveren da će Srbija sa ovom godinom imati u prethodne tri godine kumulativno najveći rast BDP u Evropi.

"Da obradujem poljoprivrednike, idemo sa otkupom 150.000 tona kukruza, pošto ga nemamo dovoljno u rezervema, po berzanskim cenama i to će nas koštati između 55 i 60 miliona evra, da popunimo sve rezerve. Ljudi ne treba da brinu, svakog dana mi povećamo rezerve", naglasio je on.

Kako je rekao, puni se dizel za vojsku - svih novih 21.000 tona i još 54.000 tona ima slobodnog prostora.

"Sve ćemo da napunimo dizelom, imamo 136.000 tona pri NIS-u i njihovim skladištima, dakle, plašim se za dizel, manje brinem za sve druge derivate, staramo se. Poslednjih 21 dan ni kilovat struje nismo uvezli i imamo skoro 2,8 milijardi na računu, a nisu još nisu legle pare iz Emirata, jer moramo da to da ratifikujemo u skupštini, pravimo taj bafer odnosno jastuk da možemo da izdržimo teške energetske udare", istakao je Vučić.

Prema predsednikovim rečima, Srbija jedino ima problem oko cene energenata i da bi sledeće godine deficit bio manji od dva odsto, ali da će se tek videti zbog energenata. Ove godine, kako kaže, bi bilo ispod tri odsto da nije enegenata a biće manji od 4,5 odsto.

"Ako neko na silu ne prekine Balkanski tok, smeo bih za izvesnošću da kažem ljudima da ćemo preživeti i to dobro, sa solidnom osnovom da preživimo i sledeću godinu.To znači da će biti dovoljno svega", naglasio je Vučić.

Predsednik je, govoreći o zalihama, naveo i da Srbija ima dovoljno i soli, ulja, a šećera 12 miliona kilograma u rezervama.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()