Kovačevski: Elektronska naplata putarine – potvrda da Otvoreni Balkan daje rezultat

'Trgovinska razmena između dve zemlje je povećana za više od 20 odsto, a broj turista koji dolaze iz Srbije je ove godine u poređenju sa prošlim godinama prilično veći'

16.07.2023. 13:25
  • Podeli:

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas u Preševu da je elektronska naplata putarine između Severne Makedonije i Srbije najbolja potvrda da inicijativa Otvoreni Balkan daje rezultate.

"Ako pogledamo istraživanje, inicijativa Otvoreni Balkan ima ogromnu podršku, i dala je rezultate za samo tri meseca. Srpski i makedonski inženjeri su napravili rešenje za jedinstvenu elektronsku naplatu putarine", rekao je Kovačevski. On je istakao da kartica kupljena u Severnoj Makedoniji perfektno funkcioniše u Srbiji.

"Danas sam sa ministrom za transport Blagojem Bočvarskim došao ovde sa kupljenom karticom u Makedoniji koja perfektno funkcioniše u Srbiji", istakao je on. Kako je rekao, do sledećeg petka će i teretni saobraćaj moći da koristi elektronsku naplatu putarine.

"Trgovinska razmena između dve zemlje je povećana za više od 20 odsto, a broj turista koji dolaze iz Srbije je ove godine u poređenju sa prošlim godinama prilično veći", istakao je on.

On je najavio uspostavljanje softverskog sistema za nesmetano kretanje radnika između Severne Makedonije, Srbije i Albanije.

"Sledi nam uspostavljenje jedinstvenog softvera za nesmetano kretanje radnika. Nakon toga će radnici moći da se registruju u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji. To u ovom trenutku traje i do tri meseca", rekao je on. Kovačevski je dodao da će se u budućnosti raditi na povećanju trgovinske razmene sa Srbijom.

"Ministri rade na rešenju koje će nam omogućiti da imamo samo jednu kontrolu u saobraćaju između Srbije i Severne Makedonije. Inicijativa Otvoreni Balkan će povezati naše kompanije i srušiti barijere", zaključio je Kovačevski.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas prodajno mesto Open Balkan - elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim.

Povećana trgovinska razmena – najbolja potvrda rezultata

Povećana trgovinska razmena najbolja je potvrda da inicijativa Otovreni Balkan, koja ima svetlu budućnost, daje rezultate, naglasio je danas predsednik Vlade Severne Makedonije.

Kovačevski je na pitanje koji su naredni koraci u realizaciji inicijative OB koja već daje rezultate, a obuhvata Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, podsetio da su već ukinute sanitarne kontrole između naše tri zemlje.

"Inicijativa već daje rezultate, bavili smo se i razmenom sturčnih kadrova i profesionalanaca, radi se na oslobađanju barijera za pirznavanje diploma, za šta su već potisani dogovori i mogućnosti za zaposlenje i svega što znači zaposlenje stranaca bez procedura koje su ranije trajale tri, četirt imeseca", rekao je predsednik i naglasio da su to stvari koje već funkcionišu.

Podsetio je da će svaki čovek iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći da se prijavi na zajendički e portal povezan sa nacionalnim portalima i pre nego što nađe poslodaca.

Naglasio je da je krajnji cilj inicijative, a što je i njegova lična ambicija, da nemamo granice između naših zemalja, koje nekada nisu ni postojale.

"Ako pitamo za budućnost Balkana, OB ima svetlu budućnost i svi će jednog dana biti deo EU i finale OB će biti sa ovakvim ceremonijama na kojima ćemo promvisati tagove, otvaranje granica ...", rekao je premijer Severne Makedonije.

Kovačevski je izrazio uverenje da ćemo imati još ovakih povoda za zajedničko obeležavanje novh početaka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()