Loše vesti iz Evrope: Ukinuti sertifikati tri srpska operatera za saobraćaj u vazdušnom prostoru EU

Provera ispunjenosti uslova iz TCO (Third Country Operator) sertifikata je u isključivoj nadležnosti EASA

01.03.2024. 16:42
  • Podeli:
vazdušni saobraćaj, kontrola leta, avioni, aerodrom, kontrolni toranj, radar, avio-saobraćaj shutterstock-65e1f75b64754.webp Foto: Shutterstock

Agencija Evropske unije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izvršila je 22. februara proveru ispunjenosti uslova iz TCO sertifikata za vazdušni prostor EU u tri srpska operatera u vazdušnom saobraćaju Air Pink, Air Emeralds i Star Fly Wings, koji su u skladu sa utvrđenom procedurom stavljeni van snage za sva tri operatera, saopštio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Direktorat je pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor i navedenim kompanijama uputio zahtev za dostavljanje tražene dokumentacije u roku od tri dana, koja je bila predmet odita inspektora EASA i pre isteka utvrđenog roka. Direktorat je, 26. februara, primio zahteve od sva tri operatera za stavljanje van snage sertifikata vazduhoplovnog operatera (AOC).

Shodno navedenim zahtevima, Direktorat je doneo rešenja kojim se stavljaju van snage navedeni sertifikati za sve tri kompanije, čime su sve tri kompanije izgubile pravo za obavljanje javnog avio prevoza, navedeno je u saopštenju.

TCO sertifikat omogućava operaterima iz trećih zemalja da obavljaju saobraćaj u vazdušnom prostoru EU, koji se izdaje isključivo na osnovu važećih sertifikata (AOC), a koji izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Provera ispunjenosti uslova iz TCO (Third Country Operator) sertifikata je u isključivoj nadležnosti EASA, budući da su oni izdavaoci tog sertifikata. 

U toku odita, a u skladu sa preuzetim obavezama navedenih kompanija koje proističu iz TCO sertifikata, od kompanija je zatražen pristup internoj dokumentaciji operatera koja se odnosi na ispunjenje obaveza prema tom sertifikatu.

Imajući u vidu da u vreme odita inspektorima EASA nije dostavljena kompletna tražena dokumentacija, EASA je ostavila rok operaterima da navedenu dokumentaciju dostave pod pretnjom suspenzije TCO sertifikata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()