Mali najavio pad inflacije: Udeo javnog duga u BDP-u 51 odsto

Mali je naveo i da će inflacija u decembru biti osam odsto, dok se za narednu godinu projektuje njen prosek od 4,9 odsto

24.09.2023. 11:49
  • Podeli:
Tan2023-09-2112535937_9 sava radovanović siniša mali-65100495bc07f.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je  udeo javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije 51 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto. 

On je za RTS kazao da je prosek evropske zone negde oko 91 ili 92 odsto.

"Imamo sjajne makroekonomske rezultate. Uspeli smo da sačuvamo tu stabilnost. Nama privreda i dalje raste. Kada pogledate prvi kvartal imamo 0,9 odsto rast BDP, drugi kvartal rast 1,7 odsto, a ukupno već sedam zemalja u evro zoni ima negativan rast i ušli su polako u recesiju, a jedna mala zemlja kao što je Srbija pokazuje dobre ekonomske rezultate u doba ove krize koja nikada nije bila veća", kazao je Mali.

On je naveo i da će inflacija u decembru biti osam odsto, dok se za narednu godinu projektuje njen prosek od 4,9 odsto.

"Definitivno inflacija ide dole i svaki proizvod koji je na sniženju doprinosi tome", rekao je  Mali i dodao da ništa nije slučajno i da država vodi računa o svakom detalju i bori se iz dana u dan da olakša život građana Srbije i podigne njihov životni standard.

Prema njegovim rečima, ova inflacija je uvezena, a Srbija nije ni izazvala konflikt u Ukrajini, ni energetsku krizu, ni koronu, ali kao sa svakim drugim izazovom, kako je  naglasio, svi zajedno ćemo se izboriti.

"Zato je važno da budemo jedinstveni, da budemo složni i da se da podrška predsedniku i da se konkretnim aktivnostima bavimo", rekao je Mali i naglasio da će konkretno povećanje plata i penzija umnogome olakšati život građanima Srbije i doprineti njihovom životnom standardu.

Mali je podsetio i da projekat "Bolja cena" ulazi u drugu nedelju i da je ta akcija dala efekte.

"Pokušavamo da u razgovoru sa maloprodajnim lancima smanjimo cene osnovnih životnih namirnica i drugih koje su važne, i to daje efekat", kazao je on.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()