Matić: Jasna je poruka SAD da je litijum strateška šansa za ubrzanje razvoja Srbije

U Srbiji se ne bi samo kopao litijum, već bi bile proizvođene baterije i finalni proizvod - električni automobil

09.07.2024. 22:37
  • Podeli:
shutterstock_2312319609 litijum ruda-64a66d8128370.webp Foto: Shutterstock

Poltički analitičar Marko Matić rekao je danas da je poruka Sjedinjenih Američkih Država da litijum predstavlja stratešku šansu za ubrazanje razvoja Srbije jasna i da bi to značilo uključivanje Srbije u svetsku ekonomiju.

"Od ključnog značaja je i poruka američkih funkcionera da su i oni i te kako zainteresovani za partnerske odnose u oblasti eksploatacije i finalne proizvodnje litijuma, ali i da čitav lanac proizvodnje ostane u Srbiji", naveo je Matić za Tanjug.

Naglasio je da to znači da se u Srbiji ne bi samo kopao litijum, već bi bile proizvođene baterije i finalni proizvod - električni automobil, pa bi gotovo kompletan višak vrednosti ostao u Srbiji.

"Milsim da je ovo ogromna šansa za Srbiju, koju ne smemo da propustimo i što pre je neophodno da počne argumentovan dijalog o tome, da dobijemo studiju ekološke izvodljivosti i da se zaustave svi oni koji su politički zlouptrebljavali temu litijuma i budu lojalni državi i svojim građanima, kao i da nam budućnost zemlje bude na prvom mestu", naglasio je Matić.

Ranije danas, pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri Pajet rekao je na sastanku u Stejt Departmentu sa srpskom delegacijomda je litijum "generacijska šansa za Srbiju".

On je naveo da Sjedinjene Američke Države žele da vide razvijenu Srbiju, kao i da je projekat "Jadar" prioritet za Evropsku uniju, ali da će odluku o litijumu "suvereno doneti Vlada Srbije".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()