Ministarka Mesarović sa ambasadorom Japana: Krenuli smo u novu eru ekonomskih odnosa

Nedavna poseta Japanu bila je dobra prilika za proširenje saradnje i prenošenje iskustva

17.06.2024. 15:15
  • Podeli:
adrijana mesarović, 5 jun 2024 - TANJUG ĐORĐE KRSTIĆ-6661a103ecf33.webp Foto: TANJUG/ĐORĐE KRSTIĆ

Posle posete državno - privredne delegacije Srbije Japanu, ministarka privrede Adrijana Mesarović razgovarala je danas sa ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom o ekonomskoj i privrednoj saradnji, kako bi se sumirali utisci i nastavile aktivnosti na produbljivanju privredne saradnje Srbije i Japana. 

Tokom razgovora, ministarka je naglasila da je poseta Japanu bila dobra prilika za proširenje saradnje i prenošenje iskustva, kao i da su japanskim zvaničnicima i privrednicima detaljno predstavljeni potencijali srpske privrede, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ona je istakla da je srpska delegacija imala sastanke sa najvećim kompanijama u Japanu, poput Micubišija i Takeda. 

"Vrlo je značajno to što su nas u Japanu primila tri ministra, a Japan je četvrta najjača ekonomija na svetu. Mi na tom tržištu želimo još više da se afirmišemo, da budemo prepoznatljivi i da privučemo još više investicija. To je fantastična zemlja, sa mnogo kompanija. Neke su već prisutne na našem tržištu, ali želimo da broj japanskih investicija uvećamo još više u narednom periodu", istakla je Mesarović.

Ministarka je ocenila da su Srbija i Japan krenuli u novu eru ekonomskih odnosa, o čemu svedoči trend rasta investicija iz te zemlje proteklih godina, ali i zajednički rad dve strane na donošenju sporazuma o zaštiti i promociji ulaganja.

Ambasador Imamura je naglasio da su japanske kompanije koje posluju u Srbiji zadovoljne poslovnim ambijentom i podsetio da japanske kompanije u ovom trenutku zapošljavaju oko 4.000 radnika.

Ministarka je istakla da je tokom posete dogovoreno da se na jesen organizuje poseta japanskih kompanija Srbiji, predvođena njihovom poslovnom zajednicom, organizacijom Džetro.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što su japanski investitori prepoznali prednosti poslovanja u našoj zemlji i saglasili se da postoji obostrani interes za dalje investiranje renomiranih japanskih kompanija na srpskom tržištu u brojnim oblastima. 

Akcenat će u narednom periodu biti na vraćanju kancelarije Džetro u Srbiju i nastavku povezivanja i dalje saradnje sa kompanijama Micubiši, Takeda i Itoču, dodaje se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()