Ministarka privrede na biznis forumu u Tokiju: Srbija je sve poželjnija investiciona lokacija

Na biznis forumu bio je i ministar trgovine Tomislav Momirović, kao i savetnik predsednika Srbije za investicije Danilo Cicmil i predsednik PKS Marko Čadež

04.06.2024. 15:42
  • Podeli:
adrijana mesarović u tokiju, 4 jun 2024 - foto  TANJUG ĐORĐE KRSTIĆ (1)-665f197325756.webp Foto: TANJUG/ĐORĐE KRSTIĆ

Ministarka privrede Adrijana Mesarović učestvovala je danas na biznis forumu u japanskoj poslovnoj zajednici "Keidanren" u Tokiju i tom prilikom predstavila prednosti koje naša zemlja nudi potencijalnim investitorima, ističući da je Srbija sve poželjnija investiciona lokacija.

"Kao ministarka privrede Srbije, imam dužnost da promovišem ekonomski rast, podsticanje investicija. Imajući na umu ovu odgovornost, krenuli smo na put reformi kako bismo stvorili pogodno poslovno okruženje pojednostavljivanjem propisa, smanjenjem administrativnih opterećenja i poboljšanjem ukupne investicione klime", poručila je Mesarović, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Srbija je, kako je navela, postala globalni lider u privlačenju stranih investicija zahvaljujući političkoj i ekonomskoj stabilnosti.

"Ovoj zavidnoj poziciji doprinela je i dostupnost kvalifikovane radne snage, konkurentni operativni troškovi, dobra geografska lokacija, ali i snažni podsticaji i finansijski benefiti za sve koji investiraju u srpsku privredu", rekla je Mesarović.

Ministarka je podsetila da je priliv stranih direktnih investicija dostigao rekordne nivoe od 4,4 i 4,5 milijarde evra u 2022. i 2023. godini, a Srbija je, kako kaže, privukla više od polovine ukupnih stranih direktnih investicija u regionu Zapadnog Balkana u periodu od 2018. do 2022. godine.

Dodaje da je u prvom tromesečju ove godine priliv stranih direktnih investicija iznosio 1,1 milijarde evra neto i međugodišnje posmatrano viši je za 41,7 odsto.

Od ukupno 23,1 milijardi evra stranih direktnih investicija u periodu od 2018. do 2023, više od 12 milijardi evra usmereno je u razmenljive sektore, od čega skoro sedam milijardi evra u prerađivačku industriju, navela je.

Prioritet Vlade, prema njenim rečima, jeste podizanje i očuvanje životnog standarda građana, kroz ekonomsko jačanje i napredovanje. 

"Naša Vlada je usmerena na kreiranje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta neophodnog za rast privredne aktivnosti i povećanje udela privatnog sektora u proizvodnji. U narednom periodu je predviđena dalja podrška za širenje investicija i jačanje privrednih inicijativa. Naš zadatak ostaje konstantan rad na unapređenju poslovne klime i privlačenje investicija, što je politika državnog vrha koja je iznedrila izuzetne rezultate", istakla je Mesarović.

Poručila je da su odnosi Srbije i Japana tradicionalno dobri i prijateljski, da su protekle decenije naši bilateralni i ekonomski odnosi u usponu i da japanske kompanije poslednjih nekoliko godina sve više ulažu na srpsko tržište. 

"Radujem se dolasku svake japanske kompanije u našu zemlju. Postoje znatno veće mogućnosti za unapređenje trgovinske razmene i priliv novih investicija", objasnila je Mesarović. 

Na biznis forumu bio je i ministar trgovine Tomislav Momirović, a svoje učešće su imali savetnik predsednika Srbije za investicije Danilo Cicmil i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()