Možete da je pravite, ali i kupite: UNA je za vas proverila šta od zimnice može da se nađe na pijaci

Još nije kasno da i sami pripremite bar nešto od zimnice, ali ako vam je to zamorno, postoji i drugo rešenje

Autor: Zorana Nikoletić
10.11.2024. 19:31
  • Podeli:

Poslovica kaže da zdravlje na usta ulazi - što je prilično tačno ako to sami spremite, pa znate šta ste pojeli. Upravo zato UNA je bila na pijaci Đeram, gde je pitala naše sugrađane da li razmišljaju o zimnici ili, ako nisu vični poslovima u kuhinji, koliko košta da im je neko drugi napravi.

U suštini, ako ste već kupili sve što vam treba za vas zime nema, ali ukoliko još uvek to niste uradili na pijaci možete da nađete ono što vam nedostaje - od sirovih do gotovih proizvoda. Prodavci sa kojima smo razgovarali kažu da je cena pala u odnosu na početak sezone, ali da su zadovoljni prodajom.

"Za teglu šarene salate je potrebno možda 500 dinara, onako, izdašno je, ko ne želi da pravi, isplati se. Tu negde dođe, kad se preračuna sav rad. Mi naš rad ne računamo, to je nešto što mi svake godine imamo zarad naših mušterija. Tegla džema je od 500 do 700 dinara, ajvar je 1000 dinara tegla", kaže Stanica Vila, jedna od dama koja prodaje zimnicu na Đermu.

Prodavačica Ivana Krstić nam je rekla da, na primer, jedna kutijica pečene paprike koja ima pola kilograma košta 500 dinara, ljute paprike u teglama 300, koliko košta i mešana salata. Svi džemovi su 600 dinara, ajvari 1.000, kao i sokovi..

"Imamo sad grožđe sa ljutim papričicama. Grožđe daje aromu, malo su ljutkasti.Ima ljutenice, šarena salata, 400 dinara tegla", kaže prodavačica Gordana Jovanović.

Gužva oko tezgi sa zimnicom se stvorila, a mi smo iskoristili taj trenutak da od sugrađana saznamo da li kupuju gotove proizvode ili sami prave zimnicu. I naravno, kao i kod većine stvari u životu, situacija je bila otprilike pola-pola - neki ne mogu da stignu da prave zimnicu, drugima je to obavezno - kako god bilo, svi je jedu.

Ukoliko želite sami da napravite zimnicu, za kilogram crvene paprike treba da izdvojite 350 dinara, za karfiol i paradajz oko 300 dinara, a kilogram krastavaca platili biste 150 dinara.

Dakle, cene na beogradskim pijacama su pristupačne i svi koji žele da naprave zimnicu mogu da kupe sirove proizvode vidite - na Đermu su povoljni paprike, krastavci, karfiol, kupus, a ukoliko nemate mogućnost da napravite sami zimnicu i želite da kupite gotove proizvode po vrlo pristupačnim cenama možete naći i paradajz, pasirani paradajz, tursiju, ajvar, papriku, kao i kiseli kupus.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()