Najtraženija zanimanja u Srbiji: Plata 300.000, a radnika nigde

Ponude poslova za zanatlije sve su primamljivije zbog toga što su to deficitarna zanimanja, plata nije fiksna i zagarantovana – ali ju je moguće zaraditi

18.11.2022. 10:32
  • Podeli:
majstor električar pixabay-1665237393607.webp Foto: Pixabay

Plata za električara i vodoinstalatera do 300.000 dinara, a za servisera bele tehnike do 250.000. Ovi iznosi nisu izmišljeni već su detalji oglasa za poslove u Beogradu i Novom Sadu.

Ponude poslova za zanatlije su sve primamljivije zbog toga što je reč o deficitarnim zanimanjima, a o tome koliko je situacija sa kadrovima ozbiljna, govori to što su veće šanse da u jednom danu završite sve kod lekara, nego za šta vam je potreban majstor.

Iz firme koja je ove oglase postavila, za Nova.rs su rekli da se sve radi na procenat, pa prema tome i zarada zavisi od učinka radnika i broja radnih sati. Dakle, plata nije fiksna i zagarantovana, ali ju je moguće zaraditi.

Ovaj poslodavac ne prihvata ljude koji rade manje od osam sati, pet puta nedeljno. A ako neko želi da radi i više od toga – to mu je omogućeno, pa u skladu sa tim raste i zarada. Radnici su uredno prijavljeni, pa i pored svega toga – teško im je da ih pronađu.

"Javlja nam se dosta ljudi, ali 'električar' je jako širok pojam. Mi smo orijentisani na kućne popravke, što podrazumeva da se radni dan provodi u pokretu i saobraćaju. Budući da je saobraćaj bolna tačka Beograda, mnogima to ne odgovara, pa će se pre odlučiti za, recimo, rad na nekom gradilištu. Tako da nam nije baš lako da nađemo radnike", dodaju iz ove firme.

Takođe, ističu da su dnevnice za ove poslove već dve-tri godine prilično visoke, ali da jako malo ljudi hoće da radi taj posao.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()