Nakon 'teške decenije' Turska ponovo želi razgovore o članstvu u EU

'To je najbolja alternativa koja postoji', poručio je turski ministar finansija Mehmet Šimšek

27.07.2023. 14:40
  • Podeli:
turska-zastava-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Turska želi da ponovo pokrene razgovore o pridruživanju Evropskoj uniji, jer vlada te zemlje nastoji da privuče više investicija pošto je predsednik Redžep Tajip Erdogan, nakon reizbora u maju ove godine, obnovio svoj ekonomski tim.

"Sve što nam treba je da nam se omogući da nastavimo da idemo putem koji je važan kada je reč o velikoj transformaciji", rekao je ministar finansija Turske Mehmet Šimšek, prenosi Blumberg.

Dodao je da Ankara na Evropsku uniju gleda kao na "izvor inspiracije za promene".

"To je najbolja alternativa koja postoji", poručio je turski ministar. On je naveo da je Turska imala "tešku deceniju" jer su "unutrašnja i regionalna pitanja, traume i izazovi stali na put".

"Možda smo skrenuli sa puta", rekao je Šimšek, poručivši da je Turska posvećena ekonomskim i političkim reformama.

Evropska unija i Turska započele su pregovore o pridruživanju 2005. godine. Iako je proces obustavljen, Turska je ostala ključni ekonomski i odbrambeni partner za evropski blok.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()