NBS: Inflacija u decembru skoro duplo manja nego na kraju 2022. godine

Prosečna godišnja inflacija u 2023. godini, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 12,1 odsto

12.01.2024. 14:25
  • Podeli:
narodna banka srbije profimedia-0468623251-1668081363351.webp Foto: Profimedia

Međugodišnja inflacija je nastavila da usporava i u decembru je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila 7,6 odsto što je gotovo dvostruko niže nego na kraju 2022. godine, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) uz ocenu da je decembarska inflacija nešto niža od očekivanja NBS iz novembarske projekcije.

Smanjenju inflacije je u najvećoj meri doprineo nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, odnosno indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta, tj. onih komponenata koje su i u prethodnim mesecima najviše delovale na usporavanje inflacije.

Prosečna godišnja inflacija u 2023. godini, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 12,1 odsto, posmatrano i na mesečnom nivou, pokazuje znake popuštanja pa je u decembru iznosila 0,1 odsto, što je njen najniži mesečni nivo u 2023. godini, izuzimajući julsku deflaciju.

Iz NBS su naveli da su cene hrane i bezalkoholnih pića u proseku blago porasle u decembru, 0,2 odsto, uz podjednak doprinos cena neprerađene i prerađene hrane.  

Međugodišnje posmatrano, rast cena hrane i bezalkoholnih pića je, nakon povratka na jednocifreni nivo u novembru, dodatno usporio u decembru i iznosio je 8,4 odsto.

Popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane, uz dobru poljoprivrednu sezonu, odrazilo se na stabilizaciju cena prerađene hrane u drugoj polovini 2023. godine, dok su cene voća i povrća od juna do decembra kumulativno snižene za oko 10 odsto.

Cene energenata su, pod uticajem pojeftinjenja naftnih derivata od 3,9 odsto, na mesečnom nivou, prvi put nakon jula, snižene za 1,3 odsto a međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u decembru bio je veći od ukupne inflacije i iznosio je 8,7 odsto.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije su, međugodišnje posmatrano, nastavile da usporavaju rast, 6,5 odsto, dok je njihova mesečna dinamika, 0,5 odsto, bila opredeljena sezonskim poskupljenjem obuće i odeće, kao i pojedinih usluga.

U Narodnoj banci očekuju da će se i u narednom periodu nastaviti smanjenje međugodišnje inflacije, da će ona nastaviti da usporava i u granice cilja bi trebalo da se vrati sredinom ove godine, a zatim da se krajem 2024. približi centralnoj vrednosti cilja od 3,0 odsto.

Takvom kretanju će, dodaju iz NBS, doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()