Neslavni rekorder: Mleko 91 odsto skuplje u odnosu na 2021. godinu

Godišnji rast cena cena proizvoda i usluga lične potrošnje iznosi 15,1 odsto

12.01.2023. 13:35
  • Podeli:
Mleko_Foto Pixabay-1665334765221.webp Foto: Pixabay

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u novembru bile su prosečno za 33,6 odsto veće nego u novembru 2021. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najveći međugodišnji rast od 80 odsto je kod stočnih proizvoda. Rekorder je cena mleka, koja je veća za čak 91 odsto, dok su jaja za 46 procenata skuplja. Za godinu dana rast cena krompira je iznosi 67 procenata.

Godišnji rast cena za proizvode iz grupa žita i stoke je veći za skoro trećinu, a najveći rast od 39 procenata zabeležen je kod cena svinja.

Lična potrošnja 15 odsto skuplja

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u decembru bile su veće u proseku za pola procenta u odnosu na novembar 2022. godine dok je godišnji rast tih cena 15,1 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Lider u rastu cena u decembru bile su grupe "Oprema za stan i tekuće održavanje" sa rastom u odnosu na novembar od 2,6 procenata.

Kod cene stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva rast je bio 1,3 procenta, kod restorana i hotela 1,2, a međumesečno povećanje cena kod hrane i bezalkoholnih pića je jedan procenat.

Navodi se da je pad prosečnih cena od 3,2 procenta u odnosu na novembar zabeležen u grupi transport.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()