Novi paket pomoći EU: 162 miliona evra za zelenu agendu i reformu državne uprave

Najveći obim ovih sredstava će biti namenjen za izgradnju kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda, navela je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević

21.06.2023. 11:28
  • Podeli:
Tanja Miščević_Foto Tanjug Zoran Žestić-6399f64ec7a3e.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević potpisali su danas, na početku Evropske nedelje mogućnosti, finansijski paket pomoći u iznosu od 200 miliona evra od čega je grant EU 162 miliona evra.

"Sredstva koja smo upravo potpisali iznose 200 miliona evra od čega je grant EU od 162 miliona evra, a dodatak je naše sufinansiranje budući da uvek ide sufinansiranje države ili iz budžeta ili kroz kredite, jer moramo pokazati ozbiljnost u korišćenju fondova i uložiti i sopstvena sredstva”, rekla je Miščević posle potpisivanja.

Ona je dodala da će najveći obim ovih sredstava biti namenjen  ostvarivanju zelene agende koja se pre svega tiče izgradnje kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda i da je to ono što je jako važno jer je to, kako kaže, jedan od pokazatelja nivoa našeg odnosa sa EU.

"Krenuli smo od reformi institucija, a sada govorimo o konkretnim projektima za pojedinca i za nas i to na lokalu kao što je reč o projektu u Zlatiborsko-moravičkom okrugu kojim će oko 100 hiljada građana dobiti kanalizaciju kroz ovaj projekat i to je značajan napredak u razvoju i zaštiti zelene agende, a celokupan fond za taj projekat iznosi 74 miliona evra", rekla je Miščević.

Ona je dodala da nakon toga na red dolaze dva velika i važna segmenta unutrašnjih reformi koje se odnose na reformu državne uprave i vladavina prava.

"Reč je o sektorskoj budžetskoj podršsci i za svaku od ovih oblasti će biti izdvojeno 30 miliona evra koji će ići za projekte sprovođenja Strategije razvoja pravosuđa i nastavka Strategije reforme javne uprave", rekla je Miščević.

Ona je dodala da nisu zaboravljeni ni projekti koji se odnose na socijalna pitanja koji se pre svega odnose na interno raseljena lica, ali i na deinstitucionalizaciju.

"Jedan deo sredstava je odvojen i za unapređenje medijskog okruženja tj. za dalji rad na sprovođenju medijske strategije, a to nije samo pisanje zakona već i stvaranje uslova za profesionalni rad medija u Srbiji", objasnila je ona. Dodala je da je važno zapošljavanje i mladih novinara.

"Jedan segment ovih sredstava će biti namenjen pomoći Srbiji u procesu pregovora od lokalnog do nacionalnog nivoa kako bismo se na najbolji mogući način pripremili za dalji proces integracija", rekla je Miščević.

Ona je dodala da je to važno, jer je to proces koji objedinjuje celokupan segment reformi i da se već sada radi na pripremi finansijskog plana za 2024. godinu i da je akcenat stavljen na ona pitanja koja daju mogućnost za građane.

Miščević je pomenula i veliki projekat Horizont Evropa za unapređenje istraživanja i razvoja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()