Ova godina još teška ali stižu bolji dani: OECD izneo prognozu globalnog rasta

Globalna stopa inflacije će u 2023. godini biti na nivou od 6,6 odsto, a sledeće godine OECD očekuje smanjenje na 4,3 odsto.

07.06.2023. 14:07
  • Podeli:
inflacija_pare_novac_novcanik-63ce683a88d96.webp Foto: Pixabay

Globalni ekonomski rast u 2023. godini će iznositi 2,7 odsto, a u 2024. godini 2,9 odsto, objavila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svetska ekonomija se polako oporavlja, ali i dalje postoje značajni rizici koji bi mogli da ugroze ovaj razvoj, navodi se u izveštaju OECD-a.

Niže cene energenata smanjuju inflatorne pritiske i pomažu domaćinstvima, ali uporna bazna inflacija i visoke kamatne stope sve više utiču na ekonomiju, dodaje se u analizi.

Indijska ekonomija će rasti najbržim tempom, za 6,0 odsto u 2023. godini i 7,0 odsto sledeće godine, a Kina za 5,4 odsto u 2023. godini i za 5,1 odsto sledeće godine.

Evrozona će ove godine zabeležiti ekonomski rast od 0,9 odsto, a sledeće godine 1,5 odsto, dok će američka ekonomija porasti za 1,6 odsto 2023. godine, a sledeće godine usporiti rast na 1,0 odsto, predviđa OECD.

Globalna stopa inflacije će u 2023. godini biti na nivou od 6,6 odsto, a sledeće godine OECD očekuje smanjenje na 4,3 odsto.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni će ove godine biti 5,79 odsto, a 2024. godine 3,22 odsto.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()