Pitali smo stručnjake: Da li je posle odluke NBS vreme da se uzme stambeni kredit?

NBS je ograničila je kamatnu stopu za prve stambene kredite do 200.000 evra na 4,08odsto.

Autor: Bojana Petrušijević
12.09.2023. 20:06
  • Podeli:

U razmaku od dve nedelje, dogodile su se dve promene na bankarskom tržišu. 

Od 1. septembra više ne važi moratorijum na povećanje cena provizija koje banke mogu da naplate klijentima. Narodna banka Srbije nije produžila ovu odluku, ali je donela novu – ograničila je kamatnu stopu za prve stambene kredite do 200.000 evra na 4,08 odsto. 

Građani Srbije plaćaju najskuplje kamatne stope u regionu. Međutim, iznenadnom odlukom Narodne banke Srbije, mnogi korisnici stambenog kredita, mogu da odahnu u narednih 15 meseci.

"NBS je ovom odlukom pokušala da zaštiti one klijente kojima je značajno uvećana rata kredita. Dodatna želja regulatora je da spreči povećanje učešća problematičnih, nenaplativih kredita u narednom periodu. Problem će predstavljati nezainteresovanost banaka da odobravaju kredite po ovim uslovima, naročito ako su neprofitabilni za njih", kaže za UNU Duško Bodroža, iz Instituta ekonomskih nauka.

Trenutne rate biće umanjenje za 10 do 25 odsto, a pitanje "Da li onda sada da uzmem kredit?" je i dalje na staklenim nogama. 

Iz udruženja potrošača Efektiva naglašavaju da je neizvesno kakve će kamatne stope biti kad istekne tih 15 meseci i da ova mera nije posebno stimulativna za građane. Stimulativno je pojeftinjenje, a ne ograničenje.

"Da se takmiče za niže kamatne stope i da ponude uslove kakve nude banke u zemljama okruženja i onda bi to bilo stimulans da lakše se odluče da uđu u stambeni kredit. Ipak, to nije bilo kakav kredit, to je kredit koji se plaća 20 ili 25 godina", kaže za UNU Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva.

I u priči o ograničenju kamatnih stopa neko ostane kratkih rukava. Jedan deo korisnika kredita ostaje nezaštićen.

"Mnogo veća razlika je kod građana koji su imali kombinovane kamatne stope, pa su u proteklih mesec dva potpisivali anekse uplašeni rastom Euribora i najavama NBS da neće preduzimati ništa, prihvatili fiksnu kamatnu stopu od 7,5 odsto. Oni su na neki način možda čak i obmanuti", pojašnjava Gavrilović.

I dok se čeka odgovor Narodne banke- da li će neke olakšice imati i oni koji su uzeli kredit sa promenljivom kamatnom stopom - stručnjaci kažu da rast ili pad kamatne stope nakon isteka 15 meseci zavisi od inflatornih pritisaka. 

Računica je prosta - dok god inflacija divlja, divljaće i kamatne stope. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()