Poljoprivrednici sa blokada poručuju: Cilj nam je da skrenemo pažnju, ne da maltretiramo građane

Posle sastanka u Vladi Srbije, gde su zahtevi poljoprivrednih udruženja okarakterisani kao nerealni, konkretnih reakcija na proteste nema

Autor: Zvonko Ninkov
17.05.2023. 20:10
  • Podeli:

Protesti poljoprivrednika u više gradova centralne Srbije i Vojvodine nastavljeni su blokadom puteva i protestnim vožnjama.

Najnapetije bilo je na izlasku iz Kraljeva ka Kragujevcu, gde je grupa traktorista blokirala most preko Zapadne Morave, te je nastao potpuni zastoj.

Neki poljoprivrednici već najavljuju da će sutra krenuti traktorima ka glavnom gradu. Reporter UNA televizije obišao je učesnike protesta u jednom od blokiranih gradova – Požarevcu.

Ni u grad, ni iz grada

Posle dana upozorenja, poljoprivrednici su otišli korak dalje i oko devet sati jutros presekli glavnu vezu Požarevca sa autoputem E75 – sa blizu 150 traktora.

Vozačima koji su, ipak, namerili da prođu ovuda ratari i policija objasnili da će morati obilaznim putem. Ovde će tako biti i narednih dana, kažu okupljeni, sve do ispunjenja zatheva.

"Ovo je želja da se dodatno skrene pažnja, a da se pritom građanstvo koje živi ne maltretira – jer nama nije to cilj. Nama je cilj, sve vreme, da skrenemo pažnju. Odnosno, svaka dalja akcija će biti vezana za ostala udruženja na teritoriji čitave Srbije", kaže za UNU Ivan Miljković, stočar iz sela Šapine.

Posle sastanka u Vladi, gde su zahtevi poljoprivrednih udruženja okarakterisani kao nerealni, konkretnih reakcija na proteste nema.

Odbili predsednika

Ipak, ono što se najčešće pominje jeste da su predstavnici mlekara i ratara odbili da se sastanu sa predsednikom Srbije.

"Poziv za sastanak jeste postojao, ali ono što je bio problem – da se ne izađe. A mi smo već imali dva razgovora, gde je bila premijerka, ministar finansija, poljoprivrede, gde ništa nismo uspeli da dogovorimo. Bukvalno, nismo uspeli ni da iznesemo svoje stavove, ni zašto bi to trebalo", objašnjava Nedeljko Savić iz Udruženje poljoprivrednika "Stig".

Strpljenje poljoprivrednika polako se tanji. Neki od njih već pominju širenje blokada na još više puteva, pa i dolazak ispred Nemanjine 11.

Ipak, većina o narednim potezima neodređeno veli: "Videćemo, sve zavisi od onih iz Beograda!"

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()