Posledice Putinovog napada na Ukrajinu: Krah Moskovske berze i pad vrednosti ruske valute

Najveći gubitnici trgovanja na berzi u Moskvi su deonice ruskih banaka i energetskih kompanija

24.02.2022. 14:52
  • Podeli:
krah-burze-pixabay.jpg

Vrednost ruskih deonica u četvrtak je, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, dramatično pala, a u slobodnom padu je i vrednost ruske valute rublja.

Vrednost dva vodeća indeksa Moskovske berze u četvrtak se gotovo prepolovila. Tako je indeks MOEX, denominiran u rubljama, potonuo 43,3 posto, dok se RTS, indeks denominiran u američkim dolarima, srušio čak 47,9 posto.

Na Moskovskoj berzi izbrisano 70 milijardi dolara vrednosti ruskih kompanija

Time je na berzi u Moskvi izbrisano, ističe CNN, oko 70 milijardi dolara vrednosti ruskih kompanija. Najteže su pogođene, ističu zapadni mediji, ruske banke i energetske kompanije. Među njima su Sberbank, Rosnjeft i Gazprom.

U takvim uslovima, može se govoriti o slomu berze. Ali, berzanski krah nije jedina briga koja treba da zabrine vlasti u Moskvi.

Ruska rublja u slobodnom padu, Centralna banka Rusije najavljuje devizne intervencije

Naime, i vrednost rublje u četvrtak ujutru je snažno potonula pa se ruskom valutom u trenutku pisanja ovog članka trgovalo po kursu od 86,98 rublji za američki dolar. To je, objavio je Rojters, oko sedam posto manje nego prethodnog dana i istorijsko je najniža vrednost ruske valute.

Iz ruske su Centralne banke najavili da će intervencijama na deviznom tržištu pokušati da zaustave pad vrednosti rublje.

Raste zarada ruskih poverilaca jer je rizik ulaganja u njih prevelik

Istovremeno, u porastu su prinosi na ruske obveznice, budući da je porastao i rizik ulaganja u njih. Tako je zarada imalaca ruskih državnih obveznica u dolarima, što znači poverilaca ruske države, u četvrtak porasla 10,96 posto. To su najveći prinosi koje ruske obveznice donose vlasnicima još od početka 2016. godine.

Finansijske su to posledice ruske invazije na Ukrajinu, i to pre nego što je Zapad uveo nove sankcije Moskvi i zasad još uvek samo na domaćem, ruskom terenu.

Sa kakvim ekonomskim i političkim pritiscima Srbija može da se suoči zbog stanja u Ukrajini?

Posledice dešavanja u Ukrajini, sigurno će se odraziti na Srbiju i ceo Zapadni Balkan

Rusija je, podsetimo, u četvrtak ujutru pokrenula napad na Ukrajinu. "Mirovna misija", kako je nazivaju u Moskvi, podrazumeva ruski napad na Ukrajinu sa severa, istoka i juga.

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()