Predstavljen novi logo Ekspa 2027. u Beogradu, gradnja kompleksa kreće do kraja godine

Pre dve i po nedelje generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes posetio Beograd kako bi video dokle se stiglo sa pripremama

28.11.2023. 19:16
  • Podeli:
expo 2027 tanjug 1-6493545b325eb.webp Foto: Tanjug

Generani direktor preduzeća "Ekspo 2027 Beograd" Dušan Borovčanin predstavio je danas na 173. Generalnoj skupštini  Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu izveštaj o pripremama Srbije za specilizovanu izložbu Ekspo, kao i novi identitet - logo "Ekspa 2027".

"Kao jedinstvena prestonica u Evropi koja leži na ušću dve međunarodne reke, naš novi identitet odražava duboku i vanvremensku vezu između Beograda i njegovih reka", istakao je Borovčanin.

Naveo je da je projekat "Ekspo 2027 Beograd" Vlada Srbije proglasila za projekat od nacionalnog značaja, a za investitora je proglašeno Ministarstvo finansija u ime Vlade Srbije.

Vlada je formirala Upravni odbor u koji su uključeni svi relevantni državni, javni i privatni predstavnici, kao i četiri podgrupe u okviru Upravnog odbora: Podgrupa za pravne poslove, Podgrupa za finansijska pitanja,  Podgrupa za praćenje izgradnje objekata, i Podgrupa za implementaciju PR, marketing i promotivne aktivnosti.

U izveštaju se navodi da je započeto nasipanje i ravnanje terena na lokaciji u Surčinu, pošto je izdata građevinska dozvola, kao i da će izgradnja samog kompleksa "EKSPO 2027 Beograd" početi do kraja 2023. godine.

"Očekujemo da radovi na izgradnji samog kompleksa počnu do kraja 2023. godine, međutim, radovi na pripremi same lokacije, u smislu ravnanja terena su već počeli i oni uveliko se odvijaju", rekao je Borovčanin za Tanjug.

Podstio je da je pre dve i po nedelje generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes posetio Beograd kako bi video dokle se stiglo sa pripremama i da je posle toga veoma pozitivno govorio o tome šta je sve urađeno u veoma kratkom periodu.

On je rekao da je osnivanje preduzeća "Ekspo 2027 Beograd" bilo neophodno i da je to uobičajena praksa i bila neka vrsta obaveze naše zemlje prema BIE, da kao zemlja domaćin osnujemo kompaniju koja će se baviti pripremom izložbe. 

Zahvalio je na imenovanju na mesto direktora i poverenju koje je dobio od ministra finansija Siniše Malog, kao i cele Vlade Srbije, da upravljam tim procesom do 2027.

Borovčanin je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju Vinske vizije Otvorenog Balkana na Beogradskom sajmu pokrenuo tajmer koji odbrojava koliko je ostalo do Ekspa 2027. 

"Bio je to simboličan potez, ali veoma moćna poruka da Srbija planira da ne gubi vreme do 2027. godine", dodao je Borovčanin.

"Sve ovo zaista ne bi bilo moguće bez ogromne energije ministra finansija i predsednika odbora vlade za upravljenje projektom Ekspo 2027. Siniše Malog i zahvalan sam mu kao i njegovom timu i celoj Vladi Srbije što su mi dali poverenje da vodim projekat u ime kompanije "Ekspo 2027 Beograd", naglasio je Borovčanon dok je predstavljao izveštaj pred delegatima BIE.

U nacionalnoj kompaniji "Ekspo 2027 Beograd" najviši organ upravljanja u društvu je skupština, čije članove imenuje Vlada Srbije.  Preduzećem upravlja direktor.

On je podsetio da je Narodna skupština Republike Srbije donela novi specijalizovani regulatorni okvir u okviru leks specijalisa za Ekpo 2027. koji predviđa optimizovan postupak izdavanja dozvola za sve objekte koji se odnose na Ekspo, uključujući i svu neophodnu infrastrukturu, nadgradnju unutar i van utvrđenog Prostornog plana. 

Svi postupci koji se sprovode u skladu sa odredbama Zakona smatraće se hitnim, a svi državni organi, organi lokalne samouprave, privredna društva, uključujući i druge organizacije i ustanove koje vrše javna ovlašćenja, dužni su da bez odlaganja donesu akte iz svoje nadležnosti. 

Zakonom je predviđeno i formiranje posebnih preduzeća za izgradnju objekata na lokaciji na kojoj će se izložba održati. Takođe, zakon uređuje korišćenje izgrađenih objekata nakon završetka Ekspa.

Očekuje se da Prostorni plan za područje posebne namene za Ekspo 2027. bude zvanično usvojen u decembru. 

Upravni odbor je, zajedno sa timom stručnjaka, utvrdio ulazne parametre koji se odnose na planirani broj posetilaca od četiri do 4,5 miliona  poseta, kao i prosečan broj posetilaca dnevno od 43.414.

Ovi podaci su polazna osnova za rad na saobraćajnoj studiji i Master planu saobraćajnog sistema, koji radi tim eminentnih stručnjaka sa Univerziteta u Beogradu, Saobraćajnog fakulteta.

Vlada Srbije garantuje da će naša država ispuniti sve zakonske i finansijske obaveze koje proizilaze iz donetih akata i dokumenata, međunarodnih konvencija o izložbama i svih drugih propisa koji budu doneti.

"Vaše ekselencije, kao što vidite, ovu istorijsku priliku Srbija je ozbiljno shvatila i pripreme su u punom jeku", naglasio je Borovčanin.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()