Protest sindikalaca: Ima li razloga za slavlje u vreme lošeg životnog standarda i malih plata?

Osim nepoštovanja radničkih prava i slaba zaštita na radu, sindikalci ukazuju i na to da u Srbiju svakodnevno dolaze radnici iz inostranstva koji su često još mizernije plaćeni

Autor: Bojana Petrušijević
01.05.2023. 19:30
  • Podeli:

Radnička prava su prva asocijacija na Međunarodni praznik rada. U Beogradu je taj dan obeležen protestnom šetnjom i pitanjem: Ima li razloga za slavlje, ako uzmemo u obzir da je registrovano skoro 12.700 povređenih ljudi na radu, da je minimalac 40.020 dinara, a da je struja od početka godine poskupela čak dva puta?

Rečenicom "Neka znaju da će kucnuti čas kada će narod iskidati okove modernog ropstva!" sindikalci 2023. prenose poruku prvog protesta radnika u Srbiji, održanog pre tačno 130 godina. Tada su tražili postojanje minimalne zarade, osmočasovno radno vreme, kao i da na teškim poslovima ne rade žene i deca.

Skoro vek i po kasnije, u doba savremenog kapitalizma, niska zarada i loš životni standard su gorući problemi.

"Radnička klasa u Srbiji uopšte ne može da bude zadovoljna, jer je izrabljivana, sa malim platama, sa malim standardom i socijalnim problemima. Jedan veliki deo toga treba da reši država, a ovaj manji deo – upravo mi to sada radimo!", kaže za UNU predsednik Sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović.

Od posledica povreda na radu umrlo je 11 ljudi, dok je registrovano skoro 12.700 povređenih. Zajednički imenitelj za sve povrede su uglavnom: slaba zaštita na radu i nezainteresovana uprava.

"Treba obezbediti osnovna sredstva za rad, što znači uslove, prevozna sredstva, HTZ opremu... Normalne rukovodioce, koji prema zaposlenima treba da imaju odnos kao u porodici. Pored velikog rada i svega, mi smo u velikim problemima. A radimo!", rekao je Miloš Ilić, iz Sindikata Zastava oružja Kragujevac za UNU.

I baš zato nema razloga za slavlje, kažu sindikalci i ukazuju na to da u Srbiju svakodnevno dolaze radnici iz inostranstva koji su često mizerno plaćeni.

"Protiv smo toga da se manipuliše, da se dovode radnici koji će biti manje plaćeni od naših radnika, da se naši radnici otpuštaju, a da se sve to dešava u istom danu. To je nedopustivo, i ova država mora da reaguje na to!", istakao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubiša Orbović.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata traži da se reaguje i na rad nedeljom, pa su se tokom čitavog dana skupljali potpisi da zaposlenima u trgovinskim lancima nedelja bude neradan dan.

I kada na nekom sledećem Prvomajskom uranku okrećete ćevape na roštilju, ne zaboravite da je povod za to roštiljanje bolji život, a ne kratkotrajni beg od poslodavca u vašem stalnom stresu za egzistenciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()