Puniji novčanici penzionerima: Osim 20.000 dinara, spremna još tri benefita

Svi penzioneri, njih oko 1,6 miliona, dobiće novčanu pomoć između 25. novembra i 5. decembra

10.09.2023. 09:23
  • Podeli:
Tan2023-08-2808285048_5 penzioner, penzionerske kartice tanjug zoran zestic-64ec6790d2539.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Uskoro stiže nova jednokratna pomoć za penzionere - 20.000 dinara za ukupno oko 1,6 miliona najstarijih. Nova pomoć stiže u vreme najava redovnog i vanrednog povećanja penzija i u vreme kada na takve isplate penzioneri nisu navikli.

Jednokratnu pomoć dobijali su i ranije. Često je iznosila po 5.000 dinara, u 2021. godini 90 evra ukupno, a sada skoro i duplo više.

Država je ovaj put odlučila da za najstarije izdvoji po 20.000 dinara. Penzioneri novac mogu očekivati na svojim računima između 25. novembra i 5. decembra.

"Svi penzioneri, njih oko 1,6 miliona dobiće novčanu pomoć između 25. novembra i 5. decembra i to po 20.000 dinara svakom od njih, mimo najavljenog povećanja penzija", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Mimo jednokratne pomoći, slede dva povećanja penzija i to prvo vanredno u ovoj godini i potom redovno od januara naredne godine.

Penzioneri će tako dobiti uvećanje primanja od 5,5 odsto od 1. oktobra 2023., a onda 14,6 odsto od 1. januara 2024. Takođe, od ove godine penzioneri imaju dodatni benefit - penzionerske kartice. 

Prijava za penzionerske kartice počela je, podsetimo, od 15. marta, a njihovo korišćenje biće omogućeno od 1. oktobra ove godine. Ono što je novina jeste da će penzioneri koji hoće da uzmu penzionersku karticu moći da se prijave i na šalterima Pošte, pored standardne prijave na sajtu PIO Fonda.

Svih 1,7 miliona penzionera ima pravo na ovu vrstu državne pomoći. Prijava se sastoji od nekoliko koraka, a građani će moći da dobiju popuste i pogodnosti na brojnim mestima.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa. Kartice će omogućiti najstarijima da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja.

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

U zaključku Vlade Srbije objavljenom u Službenom glasniku navodi se da je organima tri nivoa vlasti preporučeno da u oblastima iz svog delokruga, zavisno od nadležnosti, sami preduzmu mere ili predlože vladi donošenje propisa i preduzimanje mera kojim bi se omogućilo ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pravnim licima u privatnoj i javnoj svojini i preduzetnicima preporučeno je da omoguće ostvarivanje određenih pogodnosti korisnicima penzionerskih kartica koje izdaje RFZO.

U Zaključku se navodi da se ostvarivanja pogodnosti može bliže urediti zaključivanjem pojedinačnih sporazuma o saradnji između navedenih subjekata i RFZO-a.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()