Računica nije jednostavna: Koliko košta polazak đaka u školu

S obzirom na besplatne udžbenike beogradski školarci će imati stavku manje na listi za kupovinu pred polazak u školu

Autor: Bojana Petrušijević
17.08.2023. 18:56
  • Podeli:

Grad Beograd potpisao je ugovore sa izdavačima udžbenika za osnovne i srednje škole, te će školarci imati stavku manje na listi za kupovinu pred polazak u školu. 

Međutim, šamar inflacije oseća se na drugim potrepštinama i u drugim gradovima širom zemlje, te roditelji ističu da opremanje jednog učenika košta između 20.000 i 50.000 dinara. 

'Pa dobro, udžbenici su barem besplatni' - tako se teše roditelji u Beogradu koji pripremaju decu za školu, ali ne mogu da se otmu utisku da se novčanici brzo isprazne dok se ne napune školski rančevi. 

"S obzirom da mi ćerkica tek sad kreće u prvi razred, gledamo detetu sve kvalitetnije da kupimo, pa smo ranac platili 12,000. Dobili smo knjige besplatno, ali gde je tu pernica, obuća, jaknica, blokovi, torba za sportić", kaže za UNA TV Dejana Gogić, majka jednog đaka prvaka.

Računica nije jednostavna, naročito ne za one koji rade za platu manju od prosečne. Najjeftinije jesenje jakne su 2.500, dečje patike idu i do 10.000 dinara. Najjeftiniji ranac koji smo pronašli košta 1.000 dianra, prazne pernice su 300, a one pune idu i do 4.000 dinara. 

"Sezona" kupovine školskog pribora svela se na 10 dana - od 25. avgusta do 5. septembra, a cene su uglavnom iste kao i prošle godine, ističu u knjižari na Miljakovcu.

"Oni najčešće dobijaju spisak od učiteljica i na osnovu tog spiska kupuju pribor jer vremena su postala jako teška i više niko ne kupuje ništa napamet. Roditelji se najčešće bune, ali na kraju kupe sve ono što je na spisku, jer teško je poslati dete u školu, a da nema sve ono što se traži. Najčešće se to svodi na decu do 4. razreda", kaže vlasnica knjižare Greta Ristić.

Relaksiraniji kupci su, navode u knjižari, stariji školarci - oni nemaju spisak, već kupuju ono što je njima važno. 

Jedna zagonetka u ovoj školskoj godini mogla bi da izgleda i ovako: 

Puna škola đaka, niotkuda vrata, ode roditeljima cela plata! I to se odnosi najčešće na one van prestonice, jer komplet udžbenika, u zavisnosti od razreda, košta između 7,000 i 20,000 dinara.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()