Realan rast BDP u prvom kvartalu znatno veći u odnosu na isti period prethodne godine

Najveći rast zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane

31.05.2024. 12:23
  • Podeli:
ekonomija rast pixabay-6617a792c03ca.webp Foto: Pixabay

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine je iznosio 4,7 odsto, u odnosu na isti period 2023. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2024. godine od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 7,3 odsto, industriji, snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama, 2,9 odsto i u građevinarstvu, 14,2 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata a to su izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava, 4,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima 5,1 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države, 3,6 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva, 7,3 odsto, izvoz robe i usluga, 1,1odsto i uvoz robe i usluga, 3,2 odsto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()