"Savršena oluja" višestrukih kriza - tako stručnjaci ocenjuju proteklu godinu

Teška godina je iza nas, a 2023. će biti puna izazova

03.01.2023. 20:36
  • Podeli:

Ako je suditi po izjavama zvaničnika, oluja se neće ubrzo stišati. 

Sukob u Ukrajini neće uskoro da se završi - barem dok Rusija ne realizuje svoje političke ciljeve, smatra struka.

"Šefica MMF-a je ukazala da će najviše štete odnosno gubitke osetiti najviše privreda EU, zato što EU ratuje protiv Rusije, a da će SAD na određeni način profitirati odnosno neće se odraziti na njihovu ekonomiju. Kina će trpeti štetu posledičnu zbog velikih obveznica u američkim papirima i zbog povratka korona virusa koji se izgleda u Kini ponovo zahuhtava", objašnjava nam Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci.

Oružani sukob u Evropi, najveći od Drugog svetskog rata, pokrenuo je niz novih kriza - pre svega energetsku i prehrambenu. Međutim, teška vremena koja slijede uzokovana su nizom faktora.

"Kriza koja i dalje traži mnogo više angažovanja do sada, a uzrokavano recimo i samom pandemijom, ne samo ovim konfliktom Rusija - Ukrajina nego i samom pandemijom. Tu si i problemi pre svega energetske prirode, zatim problemi tržišta. U tom nekom makro smislu mogu da vidim koji ekonomski problemi apsolutno mogu da u svakom smislu utiču na politiku", navodi Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

MMF je procenio da će globalni rast u 2023. iznositi samo dva odsto - možda i manje. Ekonomski analitičari i eksperti upozoravaju da će predstojeća godina biti teška za globalnu ekonomiju.

"Ono što je očigledno u ovom trenutku je da će postojati značajno privredno usporenje u 2023. godini. To usporenje neće biti preterano veliko kao 2008. ili kao ova pandemijska kriza ali će biti usporenje koje dovodi privredu u određene teškoće. To je usporenje koje donosi smanjenje privredne aktivnosti i donekle smanjenje i zaposlenosti i sve one posledice koje takvo usporenje donosi", smatra profesor sa Ekonomskog fakulteta Stevo Pucar.

Jedno je sigurno - 2023. godina biće puna izazova. Korona se i dalje javlja u tragovima, a kraj rusko-ukrajinskog sukoba se, bar za sada, ne nazire. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()