Sigurnost za starije sugrađane: Naplata penzijskih doprinosa u prva četiri meseca bolja od planirane

Nastavljen je trend ostvarivanja suficita koji traje od 2021. godine

03.05.2024. 15:42
  • Podeli:
penzija penzioneri shutterstock_1086254576-64e72bc8ad5ce.webp Foto: Shutterstock

Dobra naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje nastavljena je i ove godine pa su rezultati za prva četiri meseca bolji od planiranih za 8,8 milijardi ili za 3,5 odsto ali i od rezultata u istom periodu prošle za 32,5 milijardi dinara, odnosno za 14,1 odsto, izjavio je direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

Osvrćući se na rezultate poslovanja Fonda PIO u prošloj godini, istakao je da je nastavljen trend ostvarivanja suficita koji traje od 2021. godine, objavljeno je na sajtu Fonda PIO.

Prema njegovim rečima prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su i tokom prethodne godine naplaćeni daleko iznad planiranog i to za 31,6 milijardi dinara, iako je od 1. januara 2023. godine smanjena stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca sa 25 na 24 odsto.

"Učešće prihoda od doprinosa u strukturi finansiranja Fonda u 2023. iznosilo je 79 odsto, a transferi iz republičkog budžeta činili su 19,9 procenata", rekao je on.

Dodao je da ako bi se izdvojile čiste dotacije, kao nedostajuća sredstva za isplatu penzija, transferi iz budžeta u 2023. godini bi iznosili 13,5 procenata.

Istakao je da je prethodna godina dala takve rezultate da je i u 2024. ponovo mogla da bude primenjena najpovoljnija formulu po penzionere, a to je usklađivanje penzija u skladu sa promenom neto zarada i izrazio nadu da će se taj trend i održati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()