Šok ispod Alpa: Austrija ušla u recesiju

Smanjenje potrošnje domaćinstava ali i države

30.10.2023. 15:44
  • Podeli:
inflacija_standard_pare_novac_hrana_digitron-63ce69bb2f6d3.webp Foto: Pixabay

Austrijska privreda ušlo je u trećem tromesečju u recesiju uglavnom zbog smanjene potrošnje domaćinstva i države, pokazala je procena ekonomskog instituta WIFO. Bruto domaći proizvod smanjio se u periodu od jula do septembra  0,6 posto u odnosu na prethodna tri meseca kada je pao za 0,8 posto, izračunao je institut. Pad BDP-a dva tromesečja zaredom označava recesiju.

Potrošnja domaćinstava pala je u trećem tromesečju za 1,0 posto, trostruko snažnije nego u periodu od aprila do juna, saopštio je Wifo. Smanjila se i državna potrošnja, za 1,3 posto, preokrenuvši trend iz prethodna tri meseca kada je uvećana za 1,5 posto.Pad bruto investicija u fiksni kapital bio je ipak znatno blaži i iznosio je 0,4 posto, izračunali su u institutu. U razdoblju od aprila do juna investicije su se po njima smanjile za 2,4 posto.

Izvoz je porastao za 2,4 posto dok je u prolećnom tromesečju beležio isti postotni pad. Porastao je i uvoz, za 2,5 posto, nakon 1,0-postotnog pada u prethodna tri meseca. Na godišnjom je nivou i BDP pao 1,2 posto, gotovo istim tempom kao i u prethodna tri meseca.

Statistički zavod odvojeno je saopštio da su proizvođačke cine u septembru pale na godišnjom nivou treći mesec zaredom, i to za 3,8 posto. U avgustu smanjile su se za 2,4 posto, a u julu za 1,3 posto. Mesečno poređenje pokazujeblago ubrzanje rasta proizvođačkih cena, s 0,3 u avgustu na 0,4 posto u septembru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()