Sporazum o mobilitetu, korak napred ka formiranju zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana

Zemlje Zapadnog Balkana su se obavezale da dozvole građanima prelazak granica samo uz ličnu kartu i da uzajamno priznaju srednjoškolske i stručne kvalifikacije

21.10.2022. 18:26
  • Podeli:
Zapadni Balkan_samit_Berlin_Foto Christoph Soeder dpa-1666369512159.webp Foto: Christoph Soeder / dpa

Države Zapadnog Balkana će potpisati sporazum o mobilitetu i time učiniti krupan korak ka formiranju zajedničkog tržišta, preduslova za dalje približavanje Evropskoj uniji, izjavila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok u Berlinu, posle sastanka sa kolegama iz tog regiona.

Berbokova je izjavila da su se Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija obavezale da dozvole građanima prelazak granica samo uz ličnu kartu i uzajamno priznaju srednjoškolske i stručne kvalifikacije. Potpisivanje sporazuma je najavila za 3. novembar u Berlinu.

Na sastanku ministara spoljnih poslova u formatu takozvanog Berlinskog procesa bilo je reči o naporima za uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta, najavio je prethodno jedan portparol ministarstva u Berlinu.

Uz to, teme su bile i energetska bezbednost u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i Zajednička zelena agenda. A uz šefove diplomatije Zapadnog Balkana, učestvovali su i ministri Austrije, Bugarske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Češke i Velike Britanije.

Motiv sastajanja u tom formatu je uvek i evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, koju su im obećali još 2003. godine, ali je process njihove integracije, uprkos nekom napretku, u međuvremenu posustao.

Berlinski proces je 2014. pokrenula bivša nemačka kancelarka Angela Merkel na prvoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu. Proces treba da ubrza približavanje regiona EU, a cilj je i da se unapredi ekonomska situacija i podstaknu dobrosusedski odnosi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()