Srbi u 2023. najviše zarađivali od plata, a najviše trošili na stan i hranu

Prošle godine više smo trošili za alkoholna pića i duvan nego za zdravlje

17.04.2024. 23:30
  • Podeli:
dinari, dinar, srpska valuta, pijaca, plaćanje, kupovina - shutterstock-65ce01bd3b7c5.webp Foto: Shutterstock

Domaćinstva u Srbiji su u 2023. godini, prema danas objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveće prihode ostvarivala od plata, odnosno redovnog radnog odnosa, 52,5 odsto, zatim penzija, 30,9 procenata.

Prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova činili su 4,0 odsto ukupnih prihoda, prihodi van redovnog radnog odnosa 2,4 procenta, koliko su procentualno iznosila i primanja od socijalnog osiguranja.

Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava činili su izdaci za hranu i bezalkoholna pića, 36,8 odsto i za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva, 16,4 procenta.

Slede izdaci za transport, 8,7 odsto, ostale lične predmete i usluge, 5,9 procenata, za komunikacije, 5,3 odsto, rekreaciju i kulturu, 5,1 odsto, za odeću i obuću, 4,7 procenata, za alkoholna pića i duvan, 4,5 odsto a za zdravlje, 4,2 procenta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()