Tabaković: Potvrda kreditnog rejtinga - dokaz da Srbija vodi adekvatnu politiku

"Standard & Poor’s" naglašava da je postepenim povećanjem referentne kamatne stope sprečeno dalje širenje inflacionih pritisaka

11.04.2023. 10:35
  • Podeli:
Tan2023-02-1411450718_1 Jorgovanka Tabaković foto vladimir sporčić-64351b8a94619.webp Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

"Činjenica da se Srbija, uprkos svim  globalnim neizvesnostima sa kojima se suočava, i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, jeste još jedna potvrda da Srbija vodi adekvatnu ekonomsku politiku u uslovima višedimenzionalne krize koja traje već duže od tri godine", istakla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković povodom potvrde kreditnog rejtinga.

Agencija "Standard and Poor’s" potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uprkos i dalje izraženim međunarodnim rizicima i posledicama geopolitičkih dešavanja po globalnu ekonomiju. Istovremeno, potvrđeni su i stabilni izgledi za dalje povećanje rejtinga, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

"Standard & Poor’s" naglašava da je postepenim povećanjem referentne kamatne stope sprečeno dalje širenje inflacionih pritisaka, kao i da su srednjoročna inflaciona očekivanja ostala u velikoj meri usidrena zahvaljujući kredibilitetu monetarne politike, zaoštravanju monetarnih uslova i održanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa. 

Smanjenje inflacije očekuju u drugoj polovini godine. 

Ističu dokazani kredibilitet ukupne ekonomske politike, povoljne perspektive dugoročnog rasta Srbije, fiskalnu disciplinu, smanjene potrebe za finansiranjem i opadajuću putanju javnog duga. 

Navodi se i visok priliv stranih direktnih investicija koji je imao značajnu ulogu i u proširenju izvoznih kapaciteta i njihovom većem stepenu diversifikacije, kao i rastu deviznih rezervi zemlje, za koje se ocenjuju da će biti na adekvatnom nivou i u srednjem roku. 

Agencija ocenjuje i da je finansijski sektor dobro kapitalizovan, likvidan i profitabilan, kao i da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na minimumu od 3 odsto.

"Očuvanjem stabilnosti deviznog kursa i izbegavanjem naglih povećanja referentne kamatne stope, uspeli smo da istovremeno usidrimo inflaciona očekivanja i da očuvamo punu finansijsku stabilnost u zemlji. Takođe, rast inflacije je zaustavljen, a posebno važno je i da su poslovno, investiciono i potrošačko poverenje očuvani na visokom nivou. Zahvaljujući tome, nastavljamo da beležimo rast zaposlenosti, investicija, izvoza i ukupnog bruto domaćeg proizvoda", dodaje guverner Jorgovanka Tabaković.

Kao preduslove za dobijanje investicionog rejtinga u budućnosti, agencija Standard and Poor’s navodi ubrzanje privrednog rasta i dalje smanjenje fiskalnog i tekućeg deficita, što će, kao i u slučaju drugih ekonomija, zavisiti i od daljeg toka i ekonomskih efekata sukoba u Ukrajini i ukupnih geopolitičkih kretanja. 

"Koordinacija monetarne i fiskalne politike u prethodnim godinama, doslednost i kontinuitet ekonomskih reformi, transformacija privrede Srbije i poverenje domaćih i međunarodnih investitora i institucija obezbedili su preduslove za dostizanje investicionog rejtinga u narednom periodu i formalni ulazak u grupu zemalja gde se po brojnim pokazateljima već nalazimo. Uverena sam da bi Srbija, da nije bilo pandemije i sukoba u Ukrajini, već duže vreme bila država sa investicionim rejtingom", zaključila je Jorgovanka Tabaković. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()