Trgovci upozoravaju: Rast marže niži od rasta troškova poslovanja

Trgovci ističu da ulažu velike napore i međusobno se takmiče da potrošačima ponude najbolji kvalitet i raznovrsnost po najnižim cenama i da uz to, redovno izmiruju obaveze prema državi

22.08.2023. 16:03
  • Podeli:
Collage Maker-08-Sep-2022-01.03-PM prodavnica dućan trgovina kupovina šoping.jpg Foto: Pixabay

Prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u Srbiji od oko 2,8 odsto, višestruko je niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje, saopštila je Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) .

Prema ocenama ove grupacije prosečna stopa neto dobiti maloprodaje niža je i u odnosu na značajan rast operativnih troškova poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup, održavanje i drugi troškovi.  

"U uslovima ozbiljnih eksternih poremećaja, uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini, srpski trgovci uspeli su da obezbede redovnost u snabdevanju, redovne zarade za više desetina hiljada zaposlenih i podršku lokalnim proizvođačima i dobavljačima koji na ovaj način obezbeđuju siguran izvor prihoda", piše u saopštenju Grupacije trgovaca PKS-a, povodom pojedinih objava i tvrdnji da su trgovačke marže izuzetno visoke i da su rezultat oportunog ponašanja trgovaca usred inflatornih pritisaka.

Trgovci ističu i da oni ulažu velike napore i međusobno se takmiče da potrošačima ponude najbolji kvalitet i raznovrsnost po najnižim cenama i da uz to, redovno izmiruju obaveze prema državi.

"Podržavamo lokalne zajednice, a našim osnivačima se trudimo da obezbedimo razuman prinos", dodaje se u saopštenju te grupacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()