Turbulencije na valutnom tržištu: Ruska rublja ojačala u odnosu na dolar

Rublja je ojačala za 0,4 odsto u odnosu na dolar na 91,51

11.12.2023. 10:58
  • Podeli:
rublja_digitalna_anadolija 1-64c8e1b6c054c.webp Foto: Anadolija

Ruska rublja ojačala je danas krećući se prema 91 u odnosu na dolar, podržana kontrolom valute i visokim kamatnim stopama, dok se tržište priprema za konačnu odluku Rusije o godišnjoj stopi.

Očekuje se da će centralna banka ponovo povećati troškove zaduživanja na sastanku u petak, 15. decembra, za 100 baznih poena na 16 odsto.

Akteri na tržištu će verovatno obratiti veliku pažnju na govor predsednika Rusije Vladimira Putina u četvrtak, 14. decembra. 

Putin, koji je prošle nedelje najavio da će se ponovo kandidovati na izborima 2024. godine, suočava se sa brojnim ekonomskim izazovima, ali ograničeni uspeh Zapada u nametanju ograničenja cena nafte za sada ublažava taj pritisak.

Rublja je ojačala za 0,4 odsto u odnosu na dolar na 91,51 i ostala je nepromenjena na 98,64 u odnosu na evro.

Cena sirove nafte "brent", globalno merilo za ruski izvoz, porasla je za 0,7 odsto na 76,38 dolara po barelu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()