UN: Svet će 2023. imati najniži privredni rast u poslednjih nekoliko decenija

Smanjenje privrednog rasta u odnosu na tri odsto u 2022. godini,

26.01.2023. 09:38
  • Podeli:
usporavanje rasta BDP-a_ilustracija_ PIXABAY-1668529041536.webp Foto: Pixabay

Prognoze Ujedinjenih nacija pokazuju da će globalni privredni rast znatno opasti na 1,9 odsto ove godine, kao rezultat krize sa hranom i energentima izazvanom ratom u Ukrajini, posledicama pandemije kovida, visokom inflacijom i hitnom situacijom po pitanju klimatskih promena.

Prema izveštaju UN, ovogodišnji "rast je oslabio u SAD, EU i ostalim razvijenim ekonomijama, kao i ostatku svetske ekonomije".

Odeljenje UN za ekonomska i društvena pitanja saopštilo je da je trenutno globalni ekonomsko usporavanje "uticalo na razvijene i nerazvijene zemlje, dok se mnogi suočavaju sa rizikom od recesije u 2023. godini", preneo je AP.

"Široko i ozbiljno usporavanje globalne ekonomije deluje veliko zbog visoke inflacije, agresivnog monetarnog pooštravanja i povećane neizvesnosti", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u predgovoru izveštaja na 178 stranica.

U izveštaju se navodi da prognoza o ekonomskom rastu od 1,9 odsto, što je smanjenje u odnosu na tri odsto u 2022. godini, jedan je od najnižih nivoa privrednog rasta u prethodnim decenijama.

Međutim, procenjuje se umeren porast na 2,7o dsto u 2024. godini, ukoliko inflacija postepeno počne da se smanjuje, a ekonomski udari počnu da jenjavaju.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()