UNA proverava da li je skijanje skup sport: Koliko koštaju skijaška oprema i ski pass ove sezone?

Da li je skijanje sport za svačiji džep

Autor: Jana Jakšić
02.12.2023. 21:02
  • Podeli:

Po temperaturama se čini da je proleće iza ćoška, ali kalendar kaže da je vreme za kupovinu zimske opreme. Možemo li da se nadamo dobroj skijaškoj sezoni i da li skijanje može da bude sport za svačiji džep - proverili smo na Expo Zimi.  

Prvi spust za ovu sezonu, jutros su vozili skijaši na Kopaoniku, a kako meteorolozi najavljuju, na planinama će ove zime biti snega, pa imaju i čemu da se raduju.

Međutim ne može se isto reći i za cene ski pass-a koje su na ovom skijalištu porasle za 25 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. Cena sedmodnevne karte za odrsle iznosi 25.000 dinara, a kako iz Udruženja ljubitelja skijanja "SkiBus" kažu razlog za to je poskuplje energenata, ali i  pokušaj da se smanje gužve.

UNA

"Razlog tome je velika gradnja na domaćim destinacijama, pričam za Jahorinu I Kopaonik. Dešava se veliki dizbalans između kapaciteta smeštaja i skijališta, naravno gde postoji dizbalans i razlika kapaciteta dolazi do pražnjenja", kaže Marko Cvetković, predsednik udruženja ljubitelja skijanja "SkiBus" i dodaje:

"Naša neka očekivanja za razumevanje situacije i ekonomske i sve su da će za nekih 5-6 godina cene na domaćim destinacijama padati".

Iako su dalja, skijališta u inostranstvu nisu uvek skuplja,  pa je tako jedna od najpovoljnijih opcija Francuska, gde se cene sedmodnevnih aranžmana koje uključuju prevoz,smeštaj i ski pass kreću između 350 i 550 evra po osobi.

"Nude ljudima najkvalitetniji proizvod za najmanje novce, to je oportunitetno ali oni to nekako uspevaju, prvenstveno zbog broja i veličine skijališta. Mislim da je u Francuskoj na induvidualnom nivou ipak skuplje i od Austrije i od nas ali to što imaju,imaju veliki prostor i za grupe prave posebne uslove i to je višestruko jeftinije", dodaje Cvetković.

UNA

Nakon odabira destinacije, na red dolazi kupovina odgovarajuće opreme. U zavisnosti od vrste i kvaliteta, iznajmljivanje ski opreme košta između 3 000 i 14 000 dinara, pa je na duže staze, kupovina opreme isplatljivija opcija.

"Za 400 evra može sve polovno da se uzme. Znači sa kompletom garderobe, jakna, pantalone, rukavice,kaciga,štapovi, skije...a nova se kreće od 1000 do 2000 evra. Što se tiče same podloge skije, to može stvarno dobro mašinskom obradom lepo da se sredi i stvarno nema nikakve razlike između polovne i nove skije", kaže Mišo Pajkić, prodavac ski opreme.

Možda između podloge polovne i nove skije nema velike razlike, ali između samoukog i skijaša koji uzima časove ima. Instruktori smatraju da je za savladavanje osnova skijanja dovoljno 7 časova.

"Za tu grupnu  nastavu nedeljnog programa 160 evra je bilo prošle, a sad 165 evra. Za individualnu nastavu je nešto skuplje - 38 evra po satu ako je više osoba onda se smanjuje", priča Dragiša Mladenović, instruktor skijanja.

Ako putujemo preko agencije, iznajmimo ili kupimo jeftiniju opremu, umesto skupih pića i ručkova u restoranima na stazi ponesemo sendvič, skijanje ipak može biti sport za gotovo svačiji džep.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()