UNA proverava: Da li su pale cene kirija i šta će se promeniti sa novim Zakonom o stanovanju

Sa najavljenim promenama Zakona o stanovanju pojavila se i informacija da će profesionalni upravnici morati da dostavljaju podatke o rentiranim stanovima.

Autor: Zvonko Ninkov
20.09.2023. 20:07
  • Podeli:

Rast cena pominje se i u oblasti izdavanja stanova. Naime, posle pada kirija i do 30 odsto, stanodavci su u avgustu podigli cene u proseku za oko 20 odsto. Kako je jesen tradicionalno poznata po većoj potražnji zbog dolaska studenata u Beograd, Una televizija proveravala je ima li bojazni od daljeg rasta cena najma nekretnina, kao i hoće li najavljene izmene Zakona o stanovanju načiniti dodatni udar na podstanare.

Da cene iznajmljivanja stanova skaču tokom leta baš i nije tipično, ali to je pokušaj stanodavaca da zarade više. Da li će im se te želje ispuniti, posebno jer studenti nisu poznati po velikom budžetu, veoma je upitno.

"To što moje kolege izjavljuju da je došlo do povećanja cena, to je eventualno taj jeftiniji rang stanova. Ono što je ranije bilo, a znamo da je neko plaćao stanove 350 evra, pa su podignute te kirije na 600-700 evra i stvarno su se ti stanovi izdavali, ali traženi u oglasima i realizovane cene u realnosti - jako veliki disparitet postoji u te dve cene", kaže Nikola Đogatović, konsultant za promet nekretnina.

Prošlo je i vreme kada su Rusi u velikom broju dolazili u Srbiju i nisu pitali koliko stan košta, napominje Đogatović. Cena za iznajmljivanje tada je išla i do 25e po kvadratu, dok se sada stabilizovala na 16-17.

"Ljudi koji su došli i iznajmili stanove po velikim cenama dešavalo se da posle tri, šest ili devet meseci, kada su se malo stabilizovali, da su gledali da iznajme jeftiniji stan ili su čak kupovali kuće van Beograda", pojašnjava.

Sa najavljenim promenama Zakona o stanovanju pojavila se i informacija da će profesionalni upravnici morati da dostavljaju podatke o rentiranim stanovima. "Upravnici nisu službena lica", kaže Tamara Nenadić, "niti im vlasnici dostavljaju sve podatke".

"Mi nemamo mogućnost da legitimišemo ljude, zvonimo im na vrata, prebrojavamo i pitamo ko tu živi. Mi evidenciju o vlasnicima stanova dobijamo iz evidencije Infostana koju može da dobije samo upravnik i mi te podatke računamo da su istiniti i pravi", pojašnjavaTamara Nenadić, profesionalni upravnik.

Zamisao da upravnici otkucavaju one koji imaju neprijavljene stanare, zaključuje Nenadićeva, možda bi bila u sukobu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

"Policajci, komunalna policija, Beli... oni su za mene "treća lica" i ja ne mogu da informacije o vlasnicima stanova da delim svakome", dodaje.

Namera države da reši problem sa stanodavcima koji ne plaćaju porez, očigledno, zahteva drugačije rešenje. A kad ga pronađe i natera vlasnike da ga plaćaju, za očekivati je da će se trošak prelije na teret podstanara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()